Превеждаме без такси данъци и осигуровки

pos_terminal_pixabayКлиентите на НАП, които притежават банкови карти, вече могат да превеждат без такси както дължимите данъци и осигурителни вноски, така и задължения към други институции, събирани от приходната агенция. Това може да стане по два начина. Първият, най-лесен, е чрез новата услуга на НАП, достъпна чрез портала за електронни услуги на НАП, която функционира 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Без такси клиентите на НАП могат да преведат задълженията си и чрез инсталираните физически ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на НАП.

Освен, че са безплатни, другото предимство на картовите преводи чрез т. нар. „виртуален ПОС терминал“ и физическите ПОС терминали на НАП, е че плащането се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Това означава, че задълженията се погасяват на момента, а не за 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи.От НАП обръщат внимание обаче, че  когато се плащат задължения към други институции (например глоби от КАТ) или задължения,  които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнителна обработка и разпределение и отнема повече време.Към момента безплатните преводи са достъпни за притежателите на банкови карти Mastercard и Maestro, както и Bcardна БОРИКА. По-късно през годината се очаква и собствениците на карти Visa също да имат достъп до тази услуга.

От двете услуги на НАП са се възползвали 800 клиенти, като те са превели към бюджета близо 80 000 лв. Първите десет ямболлии вече ползваха ПОС терминала в офиса на НАП.

About the Author :