Празнуваме Игнажден

 

Днес, 20 декември, отбелязваме Игнажден. На този ден православната църква почита Игнатий Богоносец – един от учениците на св. Йоан Богослов.

Игнажден е първият от поредицата на коледните празници. В Източна България на Игнажден е първата коледна вечеря. Трапезата трябва да бъде изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на Новата година.

Най-характерен за празника е обичаят “полазване”. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако “сполезът” е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко.

В Ямбол празнуват 1200 именици, от които 413 жени, а мъжете са 787 на брой. Сред дамите най-многобройно е името Светла – 201 именици, следвано от Пламена – 183 жени, Светослава – 15 и Искра – 12 празнуващи.

При мъжете най-разпространеното име е Пламен с 579 души, след това се нареждат господата, наречени Светослав – 100 именици, Огнян – 43 празнуващи, Искрен – 18 човека, Игнат – 8 представители на силния пол. Един мъж в Ямбол носи името на светеца – Игнатий.

About the Author :

1 Comment to “Празнуваме Игнажден”
  • www.xmc.pl
    May 8, 2022 - Reply

    Thank you so much for giving everyone an extremely wonderful chance to read from this web site.

Leave a reply