Празничен, вълнуващ и незабравим първи учебен ден в община Болярово

IMG_5093Отново е първият учебен ден! Ден, в който децата ни прекрачват с вълнение прага на родното училище – първокласниците за първи път! Празник е и в детската градина – някои от децата вече са в голямата групичка, други – от най-малките идват за първи път! Всички те са посрещнати от своите грижовни учителки, а тържеството им е уважено от скъпи гости, родители и близки.

Най-големи са трепетът и вълнението от първия учебен ден за първокласниците – двадесет в СУ „Доктор Петър Берон“ – град Болярово и петима в ОУ „Стефан Караджа“. Те плахо тръгнаха по пътя на знанието, водени за ръка от своята първа учителка – Дянка Андонова за боляровските деца и Венета Радева за караджовските.

IMG_5169Гости на училищното тържество в Болярово бяха общинският кмет Христо Христов, секретарят на общината Мария Чанева, главният експерт „Хуманитарни дейности“ Кольо Пехливанов, общинският съветник Янко Анев и секретарят на МКБППМН Любослав Ценов.

С приветствие към ученици, родители и гости се обърна директорът на боляровското училище Васил Гаджуров. Той пожела успешна учебна година на всички ученици и свои колеги.

Приветства всички, събрани в училищния двор, и кметът на общината Христо Христов. Той се обърна към първокласниците, останалите ученици, родителите, учителите и гостите с поздрав и уверение, че общинската власт ще продължи да съдейства с каквото е необходимо за протичане на нормален учебен процес във всички учебни заведения на територията на общината.

IMG_5183Да бъдат ученолюбиви първокласниците и търпеливи учителките и родителите пожела Галина Колева – майка на първокласничката Анелия. Приветствието й бе от името на родителите на първокласниците.

А самите първокласници се справиха отлично със своето първо научено стихотворение, поздравявайки всички, дошли да ги изпратят в този първи за тях ден. Батковците и каките от пети клас също участваха с тях в празничната програма и уверено ги въведоха за първи път в училище, след като директорът удари първия училищен звънец за тях и им плисна вода – за да им върви така учебната година.

Дянка Андонова посрещна всяко от децата с питка и мед, а заедно с тях и родителите, за първи път в класната стая влязоха и гостите. Кметът на общината господин Христов даде на всеки първокласник по една книжка с български народни приказки, IMG_5195пожелавайки им още през тази година те да могат сами да я прочетат. Каза им с усмивка, че не е страшно да си в първи клас, а родителите им увери, че оставят децата си в ръцете на една опитна учителка, която ще бъде тяхна втора майка през следващите четири години.

В ОУ „Стефан Караджа“ – село Стефан Караджово също имаха прекрасен празник с програма, подготвена от учениците и техните грижовни учителки. Гости при тях бяха общинският кмет Христо Христов, секретарят на общината Мария Чанева и Кольо Пехливанов (главен експерт „Хуманитарни дейности“ в община Болярово).

Христо Христов се обърна към ученици, учители и родители, пожелавайки им успешна учебна година, усърдие и търпение и много незабравими дни и емоции.

IMGP0148Към първокласниците, гостите и колегите си се обърна с поздрав и младата директорка на училището Дора Карагьозова. Тя им пожела също успешна нова учебна година и ги увери в подкрепата си във всяко начинание. А специален подарък, изработен от събраните миди и морски находки от екскурзиите, на които са ходили учениците с преподавателите и родителите си, поднесе на директорката г-жа Пехливанова, с пожелание и през тази учебна година да има много незабравими екскурзии.

След това  Венета Радева въведе своите нови възпитаници –  първокласниците, а господин Христов им даде техните първи книжки, подарък от общинското ръководство, с пожелание да се учат прилежно и след Празника на буквите вече да могат сами да прочетат българските народни приказки.

Първият учебен ден бе особено вълнуващ за децата от ДГ „Здравец“ – град Болярово и филиалите в Стефан Караджово, Воден и Шарково. Всички деца бяха в празнични костюмчета, специално ушити за всяко едно от тях по проект „Децата на Болярово – успешна интеграция в образователната система и подобряване на учебната среда в общината”, с ръководител Нина Терзиева.

Децата бяха приветствани от директора Калина Гюрова и общинския кмет Христо Христов. Гости на празника им бяха и секретарят на общината Мария Чанева и общинските съветници Бинка Величкова и Янко Анев.

Двете групи в Болярово представиха чудесна програма със стихотворения, песни и танци. Представиха артистично и приказка за труда и знанието, правейки извода,че всичко добро се постига с труд и знание. Отлично подготвени от своите любими учителки – Надя Ставрева и Стоянка Христова на група „Мики Маус“ и Стоянка Гръкова и Стоянка Гочева на група „Буратино“. С вълнение прекрачиха прага на детската градина отново децата – някои от тях вече пораснали и преминали в групата за предучилищна подготовка, а някои – най-малките – за първи път постъпвайки в детската градина.

Нека пожелаем успешна учебна година на всички ученици и учители, незабравими мигове и много положителни емоции! На добър час!

Лора Величкова

About the Author :