Празници в „Тунджа“

3Празник „Задружно“ в село Могила

На 20 септември 2015 година в село Могила, община „Тунджа“ се проведе празник по надслов „Задружно“. Най-малките жители и гости на селото играха и пяха на площада заедно със своите приятели от Куклен театър „Георги Митев“ – Ямбол. На по-големите удоволствие доставиха изпълненията в ритъма на ориенталски танци с гости от Варна и на български народни песни и танци с Фолклорен ансамбъл „Тунджа“. Сред гостите бяха Георги Стоянов Георгиев, Станчо Ставрев, жители на съседни села. Щедра почерпка беше дарена от редица фирми.Празникът се реализира по спечелен проект на хуманитарна фондация „Добрите феи“ по платформата „С Тунджа в сърцето“ и инициативата „Заедно с Община Тунджа“.

12

??????????Традиционен събор в село Маломир

На 20 септември в село Маломир се проведоха традиционния събор на селото и народни борби. В празничния концерт гостува славеят на Тракия Славка Калчева. Съборът откри местната група за изворен фолклор „Карапчанка“. Участваха народните певци Кристиян Косев и Димка Демирева – носителина отличия от национални събори. За празничното настроение допринесе оркестър „Преслав“ – Ямбол със солистка Стоянка Чирпанлиева. Гости на събора бяха народният представител Кирчо Карагьозов, председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова, Георги Стоянов Георгиев, Станчо Ставрев, Ели Василева – заместник-кмет на общината, общински съветници.

??????????
???????????????????????????????Вълнуващ празник на приятелството в село Хаджидимитрово

В навечерието на Деня на независимостта – 21 септември, в тунджанското село Хаджидимитрово бяха отбелязани две вълнуващи годишнини – 65 години от основаването на местното читалище „Васил Левски“ и 15 години от учредяването на клуба на пенсионера „Райна Княгиня“. Гости на селото бяха народният представител Кирчо Карагьозов, председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова, Георги Стоянов Георгиев, Станчо Ставрев, Тошко Тодоров, общински съветници.

???????????????????????????????Специално за празника на селото бяха дошли дългогодишните приятели от едноименното село Хаджидимитрово, община Казанлък и представители на читалището и клуба на пенсионера от село Кукорево, община „Тунджа“. В богатата празнична програма прозвучаха песни в изпълнение на домакините и на гостуващите самодейци от двете села. Извиха се хора на приятелството, придружени от празнична заря.

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Урок по родолюбие в Деня на Независимостта

11На 22 септември 2015 г., в Деня на Независимостта, в Археологическия резерват край село Кабиле, община „Тунджа“се проведе Урок по родолюбие под надслов „Децата на Тунджа по стъпките на дедите за Независима България”. Вълнуващият урок по история и патриотизъм изнесоха децата от ОДЗ „Изворче”, с. Кабиле.
На сцената в древния римски военен лагер оживяха в слово, песен, музика и танц образи на достойни български владетели, герои и държавници, събития от националната ни история, за да потвърдят, че българската независимост е процес, чието начало е назад във времето, но чиито идеи вълнуват и днес с изстраданите послания към поколенията българи.
12Искрено и чисто децата придадоха истинското значение на заветите и върнаха дълбочината на смисъла им:
• Завета на светите братя Кирил и Методий – „Напред науката е слънце”;
• Заветите на Левски за чиста и свята република;
• Завета на Ботев – „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”;
13• Завета на Съединението 1885 година – „Съединението прави силата”.
107 години България има своята независимост, а българите – правото на свободен избор. И те ще го имат, докато пазят и възкресяват спомена за Аспарух, чийто меч е побит в Добруджа; докато помнят мъдростта на Левски – „ Времето е в нас и ние сме във времето” и докато пазим знамето на България, знамето, което никога не е попадало в плен.
14Урокът по патриотизъм на децата – спектакъл от звук и светлина, споделиха и техните родителите. Заедно с тях празнуваха и Нели Славова – председател на общинския съвет, Георги Стоянов Георгиев, Станчо Ставрев, Ели Василева – заместник-кмет на общината, Георги Динев, Тодорка Фотева, Марина Николова –директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – с. Дражево, учители от детските градини в община „Тунджа”.

 

About the Author :