Празник „Пазим духа на виното“ в градския парк в наверечието на Трифон Зарезан

01Празник на виното в Ямбол за втора поредна година ще предшества Маскарадния фестивал „Кукерландия“. Точно 10 дни преди старта на карнавала, на 12 февруари – неделя, в Градския парк ще се отбележи празника на лозарите и винарите „Трифон Зарезан“. Мотото на събитието, което ще започне в 11:00 часа, е „Пазим духа на виното“. По случай професионалния празник на лозарите и винопроизводителите е подготвена пъстра програма от фолклорни изпълнения, празнична почерпка с местни деликатеси за няколко хиляди души и вино за здраве и плодородие.

02Събитието е организирано от най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ и община Ямбол. Изпълнителният директор на избата Красимир Аврамов обеща, че и тази година ще има изненади, а за доброто настроение освен атрактивната програма, са подготвени и няколко тона от най-доброто вино на избата.

03През 2016 година в Градската градина се събраха хиляди семейства. Тогава събитието протече под мотото „Ямбол е вино и традиции” и се реализира отново съвместно с община Ямбол. Участниците бяха почерпени с над 3 тона вино Villa Yambol. Още тогава бе дадена заявка събитието да се превърне в традиционен и чакан празник за целия град.

05Вила Ямбол е с история от 1924 г. и е позната като най-старата изба в Южна България. Тя е производител на първата мускатова ракия у нас. Успешни марки на компанията са червените, бели и розе вина Villa Yambol и ракиите „Ямболска Гроздова”, „Стралджанска”. Разполага с производствена база и винарна за микоривинификация в град Ямбол, както и голяма изба в гр. Стралджа.

06Производствената базата притежава има възможност за преработка на 500 т. суровина дневно, като има и 3 бутилиращи линии с капацитет от 3000 бутилки на час. Общият капацитет за преработка на грозде възлиза на над 16 млн. кг, а за съхранение – на над 18 млн. литрa. Компанията изпълнява поръчки за България и чужбина и разработва бутикови партиди. Избата обработва над 10 000 декара лозови масиви, като приоритет в инвестиционната й програма са обновяването и засаждането на нови. Част от сортовете грозде, които поддържа в региона на град Ямбол са Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Пти Вердо от червените, както и Тамянка, Совиньон Блан, Юни Блан, Шардоне, Вионие, Просеко и Мускат Отонел от белите. Износът на компанията е утвърден на четири континента – САЩ, Африка, Европа и Азия.

About the Author :

Leave a reply