Празник на традициите и почитта към родното село

IMGP4649И тази година любимото родно село събра стотиците настоящи и бивши жители на село Голямо Крушево. Празникът на село Голямо Крушево по традиция се отбелязва в навечерието на един от най-големите религиозни празници – Успение на Пресвета Богородица.

В слънчевата сутрин на 27 август 2016 година кметът на селото – обичаният от крушевци, свързан от дете с родното село, Костадин Иванов, поздрави всички жители и гости на Голямо Крушево с празника и ги приветства, че за поредна година успяха да се съберат, за да са заедно с близки и приятели в този ден на родна земя. Пожела им ведро настроение и да продължат традицията ежегодно да се събират в този ден, за да се видят с онези, които се завръщат към родовите си корени и да се повеселят заедно.

IMGP4624Както винаги програмата започна с шоу за децата – техният любимец бате Ачо (Ангел Попов, актьор при Държавен куклен театър – град Ямбол) бе подготвил отново множество изненади, атрактивни състезания за бързите, знаещите, можещите, куп забавления и разбира се – награди за най-добре изявили се. Защото децата на Голямо Крушево са талантливи и умни, а на този празник се събират винаги с удоволствие и селото отново се изпълва с живот.

Последва ново шоу за по-големите любители на атракции – този път спортни. Несъмнено тазгодишната изненада за всички тук бе именно това – боксово шоу с участието на момчетата от боксов клуб „Априлец“ – с. Бояджик с треньор небезизвестният Димитър Мутафов. Тази атракция със сигурност ще остане любимата на младите хора на селото, а и от всички възрасти се стекоха да видят талантливите момчета от клуба, създал най-добрите настоящи шампиони на България по бокс. Разбира се, сред тях и Даниел Асенов – Тайсъна, гордостта на цяла България, завърнал се неотдавна от Олимпиадата в Рио. На боксовото шоу присъства брат му – Катин Асенов, също носител на немалко отличия в бокса. Участие взе и Велко Велев (родом от община Болярово, който също е част от клуба, създаващ шампиони), Янко Илиев, Здравко Константинов и най-малките таланти от детската школа.

IMGP4610А привечер започна концертната програма. Отново с вълнуващи слова кметът Костадин Иванов благодари за присъствието на своите уважаеми съселяни. С празника им ги поздрави и официалния гост – кметът на община Болярово Христо Христов. Той пожела на крушевци да са все така задружно да се веселят и да тачат родното село и поведе и първото хоро. За празничното настроение на присъстващите се погрижи оркестър „Преслав” – град Ямбол. До късно не стихваха ритмичните мелодии и кръшните песни на солистката.

Празничния повод използва секретарят на читалище „Просвета“ – с. Голямо Крушево Недялка Меразчиева, за да връчи  благодарствени писма на трима дарители: Златка Симова, Стоил Бобчев и Нина Йоргова. Тя изказ гореща благодарност за щедростта им да дарят значителен брой книги на местното читалище.

А за самия празник и множеството мероприятия благодарност заслужават както организаторите (в лицето на общинското ръководство и кметството), така и индивидуални земеделски производители, животновъди, които подпомогнаха финансово тази инициатива.

Един пореден мил, емоционално наситен празник на опазеното родолюбие

About the Author :