Празник на Сухопътните войски във войскови район Кабиле – Ямбол

1_OK„Вярвам, че ни обединяват любовта към Родината и чувството на преклонение, което носим в сърцата си – преклонение пред сливнишките герои и всички храбри воини, които извоюваха достойно място на България в Европа и света.” – посочи в тържественото си слово  подполковник Ивайло Иванов – старши на войскови район Кабиле и командир на 42-ри механизиран батальон – Ямбол, който прие строя на военнослужещите в навечерието на 19 ноември – Празника на Сухопътни войски.

2_OKПочетни роти от личния състав на батальона и 20-ти самоходен артилерийски дивизион отбелязаха празника на най-многочисленият вид въоръжени сили на Българската армия с тържествено строяване и Ден на отворени врати. За постигнати високи резултати отличили се военнослужещи в учебно-бойната дейност бяха наградени със служебна благодарност от бригаден генерал Костадин Кузмов, чиято заповед бе сведена пред личния състав, гостите и посетителите.

3_OKВ навечерието на паметната дата на победата при Сливница, на строевия плац, военнослужещите бяха поздравени и от командира на дивизиона подполковник Георги Георгиев, който също благодари на подчинените си за професионализма им в носенето на службата.

20181116_112455От името на кмета на Община Ямбол и председателя на Общинския съвет пожелания за силен войнски дух и още много успехи отправи директорът на Музея на бойната слава, офицерът от резерва подполковник Милчо Начев.

Вратите на двете формирования от състава на Втора механизирана бригада бяха отворени за обществеността и се извърши показ на основни образци въоръжение и техника. Въпреки студеното петъчно утро, най-малките и подрастващи проявиха интерес и с радост бяха сред военнослужещите, като не пропускаха да си направят поредните снимки за спомен.

На мултимедиен екран бяха презентирани моменти от войсковия живот на личния състав на двете формирования, както и филмът на Информационния център на Министерството на отбраната „133 години Сухопътни войски – размисли в празника за делника”.

Kom_7„Горд съм не само с постигнатото през годината от батальона. Горд съм с хората от неговия състав, с показаните от тях неуморен труд и всеотдайност – мечта за всеки командир. Това са хората, които са нужни на България. Нека продължим да развиваме и поддържаме способностите си, да не гасне устремът и родолюбието в сърцата ни, за да пребъде България и Българската армия!„ – посочи още пред строя подполковник Иванов.

***

По традиция Сухопътните войски честват всяка година своя боен празник на 19 ноември. Тази година той съвпада с отбелязването на 133 години от Сръбско-българската война.

Kom0Датата 19 ноември е определена за празник на Сухопътните войски с решение на Министерския съвет № 477 от 1992 г. и Заповед № 3478 на министъра на отбраната от 1992 г. По време на Сръбско-българската война (1885 г.) на 19 ноември българската пехота провежда решителното сражение при Сливница. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 г. Впоследствие с победата в Сръбско-българската война е защитен актът на Съединението между Източна Румелия и Княжество България и правото на българския народ да живее обединен и свободен.

Kom1_2 Kom1_4 kom11 Kom15kom1_0

About the Author :