Празник на ромите в Стефан Караджово

IMGP4873aНяколко бяха селищата в община Болярово, които отбелязаха 8 април – Международния ден на ромите. Село Стефан Караджово бе едно от тях. Организацията на тържеството бе на кмета на селото Тодор Куртев, а финансовата подкрепа – на общинското ръководство.

От 19.30 часа, в ресторанта на селото, се събраха всички, желаещи да отбележат този ромски празник. С приветствие към всички роми се обърна кметът на село Стефан Караджово – Тодор Куртев. Мотото на неговото слово бе: „Съхраняването на идентичността е основата на силното общество, което показа,че е надраснало големия проблем с различията и оценява красотата на еднообразието.”

Тодор Куртев връчи на Митко Иванов Желев портрет на Стефан Караджа. Такъв портрет по традиция кметът връчва на заслужилите жители на селото. За първи път днес, той връчи такъв на представител на ромите в селото, като пожела да има все повече трудолюбиви и инициативни роми. Митко Желев е собственик на модерна крафеверма с 50 крави.

Гости на празника бяха новите жители на селото руско семейство от Санкт Петербург, което бе горещо приветствано от всички жители.

Поздрав за всички присъстващи бе руско-циганският танц на деца от ОУ „Стефан Караджа” под ръководството на Лариса Маринова. Грацията на танцьорките и красивите им носии очароваха всички и получиха заслужените им аплодисменти.Тържеството продължи с празнична почерпка, песни, танци и много веселие.

About the Author :