Празник на ромите в община „Тунджа”

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа 8 април 2014 г. от 14 часа в салона на Народно читалище „Прогрес” с. Дражево се проведе празничен концерт по повод Световния ден на ромите. Събитието е инициатива на Местната активна група „ Тунджа напред” и се реализира с подкрепата  на община „Тунджа”, съвместно с кметство с. Дражево и Народно читалище „Прогрес” – с. Дражево.

Празникът беше уважен от кмета на община „Тунджа” Георги Георгиев, който поздрави жителите и гостите на село Дражево.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ залата бяха и кметовете на село Дражево и с. Веселиново – Тодорка Фотева и Татяна Стоева, Марина Николова – директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Дражево, Иванка Георгиева – заместник-директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Веселиново, екипът и потребителите на социалната услуга „Дневен център за възрастни хора с увреждания”, с. Веселиново.

„Джелем, джелем” (Бродих, бродих) – химна на ромите в изпълнение на „Орхан бенд”, изправи присъстващите на крака. Всички се поклониха мълчаливо пред символите – знамето с колелото и химна на ромите, определени на Първия световен ромски конгрес, проведен в Лондон през 1971 г.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЗа дългия път на ромите и за нелеката им съдба, за историческия смисъл на датата 8 април, за мъдрите управленски и политически решения по ромския въпрос и позицията на българската държава през Втората световна война, разказа в презентацията си Иван Иванов – един от членовете на Местната активна група „Тунджа напред”.

Заедно с почитта към хилядите роми – жертви на Холокоста, Иван Иванов изрази признателността на потомците за спасените от Цар Барис ІІІ около 300 000 роми, заедно с хиляди евреи. „Историята трябва да се познава, защото тя е в основата на чувството за принадлежност. По българските земи от векове живеят различни етности: българи и роми, турци, арменци, евреи … Това, което ги обединява е едно – Родината! България!”, допълни Иван Иванов.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAБогатият концерт, представен от ученици от училищата в Дражево и Веселиново, вплете в едно историческия спомен, красотата и богатството на песните, волността на танците и се превърна в една от най-добрите илюстрации и послание на единството между хората от различните етноси.

Отбелязването на Световния ден на ромите продължи на площада пред читалището с празнично веселие с музиката на оркестър „Орхан бенд”.

 

About the Author :