Празник на обновлението и омиротворението

IMG_9538На историческата дата 6 септември, когато е обявено Съединението, чудесен повод събра жителите и гостите на село Шарково, община Болярово. Към просторния, обновен храм „Успение на света Богородица” се стичаха хората, за да присъстват на тържественото освещаване на това богоугодно дело. Ремонтът бе извършен със средства по Програмата за развитие на селските райони. С много вкус и изящество, което бе забелязано от всички присъстващи на тържествената литургия. Лично Негово високопреосвещенство сливенският митрополит Йоаникий я отслужи, пристигнал специално по този повод. А после се обърна с мъдри и благи поучения към миряните в храма – напътствия, така нужни на съвременниците ни! Освен това направи дарение от книги (църковна литература), които да останат за хората от селото, а и за читалищата на територията на общината. Сладкодумна и духовно извисена личност, в своята нравствено подплатена беседа Негово високопреосвещенство наблегна върху тезата, че човек трябва да се стреми да живее не само в мир с другите, но и със самия себе си. Да следва законите на човечността, христолюбието, да тачи библейските завети и да се придържа към техните мъдри внушения.

IMGP1607Внушителни икони в рамки с красиви орнаменти дариха за новоосветения храм: кандидадът за народен представител (и водач на листата) от коалиция „БСП – лява България” Атанас Мерджанов (от името на кандидатите от цялата листа), общинският кмет Христо Христов, кметският наместник на село Шарково Иван Стоянов – от името на група гръцки изселници, чиито предци са помагали при изграждането на храма.

Църквата е построена през далечната 1881 година и е с интересна конструкция, с мащабни размери. А сега – с изцяло подменен интериор, който внася уют и естетическа наслада в душата на всеки, прекрачил прага на това свято място.

IMGP1668Многолюдна бе земляческата среща, събрала хората – за да се видят след години, да си стиснат ръцете за поздрав и да споделят своите вълнения. Едно чудесно народно веселие, където прозвучаха приветствия от обаятелния господин Атанас Мерджанов, от усмихнатия, с благородна осанка кмет на общината ни Христо Христов. А кметският наместник Иван Стоянов и пъргавата му, симпатична съпруга, се изявиха като отлични домакини, грижейки се с радост за многобройните си официални гости: кандидатите за народни представители от листата на социалистите Атанас Мерджанов, Кирчо Карагьозов, Катя Георгиева, София МиневА, Елена Анева; кметът на община Болярово Христо Христов, председателят на Общински съвет – Болярово Атанас Дженков, секретарят на общината Мария Чанева, общински съветници, кметове и кметски наместници. Както и представители на различни институции- началникът на РУП – Елхово Димитър Николов, началникът на Граничен полицейски участък – Болярово Деян Моллов и др.

IMGP1686За празничната атмосфера допринасяше бургаският оркестър «Странджанско настроение» с ръководител Димо Димов. Песните на тяхната гласовита солиска Светлана Тенева, както и на изпълненията на талантливия млад певец Иван Янчев Апостолов (с корени от село Шарково), бяха великолепен фон на празника, който дълго ще се помни.

Пръв поведе хорото на площада кметът на общината Х. Христов, последван от шарковския кметски наместник Иван Стоянов.

По-късно, вдигайки наздравица, г-н Христов с вълнение сподели, че някога е бил кръстен в същата църковна обител. И затова със съпругата си са решили да дадат курбан за хората в този ден – за здраве и благополучие на всички!

IMGP1590Трогателно прозвуча и откровението на г-н А. Мерджанов: че едно такова селище, където жителите не са много, полага грижи за опазване на духовността и традициите, сближаващи хората.

Благодарност – за тяхната щедрост и отзивчивост на дарителите: община Болярово, Семейство Мария и Христо Христови, „Силма 60”- гр. Ямбол (семейство Пеневи), Венцислав Илиев (земеделски производител), семейство Дойка и Димитър Панайотови (земеделски производители и животновъди), Стоян Петров Цивков (животновъд), Елена Янчева Георгиева (животновъд), фирма „Славекс” – Ямбол (Слави Славов – управител), жители от селото.

Празник на обновлението и омиротворението – като такъв може да бъде определен денят 6 септември 2014 година за всички, които бяха в село Шарково, ставайки съпричастни към радостта на домакините! Нека има и занапред за хората поводи като този – те сближават, трогват, извисяват….

Бинка Величкова

About the Author :