Празник на книгата в Ямбол

P1200959На 11 юни 2016 г. пред Регионална библиотека „Г. Раковски”, град Ямбол се проведе третото издание на Националната кампания “Чети с мен” под патронажа на президента на Република България г-н Росен Плевнелиев. Тя придобива все по-голяма популярност и има за цел да поощри четенето, като акцентира върху важната роля на духовността в съвременния живот. Това е една значима кампания, която в ерата на компютрите, мобилните електронни устройства и интернет ни припомня колко вълнуващо и приятно занимание може да бъде четенето. От много векове насам книгата е най-добрият и верен приятел на човека, в нея той открива смисълът и философията на живота.

P1200989Тази кампания се провежда по едно и също време в големите градове на България с подкрепата на голям брой организации, свързани професионално с четенето и грамотността. Целта на хепънинга бе да покаже пред ямболската общественост, че четенето може да е удоволствие, забавление, необходимост, но едновременно с това то има съществено значение за духовното и интелектуално развитие на личността.

В тържеството взе участие г-жа Илиана Бицова, заместник кмет на община Ямбол.

P1200995Димитър Бечев, директор на РБ „Г. Раковски”, откри празника и поздрави всички присъстващи.
Водещият тържеството, актьорът Кольо Пехливанов, представи известният ямболски белетрист Христо Карастоянов с думите: „На първото издание на кампанията, на това място един ямболски белетрист ни пожела следното: „Четете умни книги днес, за да не ви се налага да четете забранени книги като пораснете”.

P1210002След това писателят Христо Карастоянов прочете артистично и с чувство за ирония откъс от големия български роман „Под игото” на Иван Вазов.

На празника на четящите хора на България директорът на РБ „Г. Раковски” Димитър Бечев награди трима от най-добрите читатели на библиотеката за 2015 г.: Даниела Петрова Димитрова, която бе удостоена от евродепутата Мария Габриел с привилегията да посети като награда Брюксел, най-добър читател на Заемна за възрастни; Иван Добрев Костадинов, най-добър читател на отдел „Читални”  и Мария Едуард Вълчева, най-добър читател на Детски отдел.
Водещият прочете великолепното есе на Станислав Стратиев „Българският модел”, което, макар и писано през 1991 г., все още вълнува днешния българин.
По традиция на този празник на четенето свои любими книги четат популярни личности – писатели, музиканти, артисти, художници. Председателят на Дружеството на писателите в Ямбол, поетът Тенко Тенев, прочете стихотворението „Продавач на надежда” от Джани Родари.

За най-запалените ценители на хубавата книга бе предоставена възможността да си набавят безплатно неувяхващи шедьоври на класиката, както и книги от съвременни автори, имаше изненади и за най-малките читатели – флагчета, балони, детски книжки и стикери с логото на кампанията. За всички участници в изявата бе организирана документална изложба „Пътят на книгата през вековете”. НЧ „Зора-1945” представи нови детски заглавия от издателските къщи „Жанет 45” и „Пан”.
Своето заключително слово директорът на Регионалната библиотека в Ямбол Димитър Бечев започна със специални поздрави и благодарности към наградените най-добри читатели на библиотеката за тяхната активност и любов към четенето, изрази  надеждата, че сред участниците в тържеството се намира някой от следващите лауреати и покани всички деца да участват безплатно в забавното лято в библиотеката, а всички ученици – да потърсят в нея своите любими книги.

Националната кампания „Чети с мен” със своята масовост цели да вдъхне нова любов към книгата у българина, най-вече у младото поколение. Защото днес големите библиотеки са посредник между информацията и съвременния човек, те се утвърждават все повече като водещ образователен и културен център. Ямболската регионална библиотека в синхрон с водещите световни тенденции се стреми да се превърне все по-успешно в сърцето на общността, в „библиотека без стени”, която работи всеотдайно за формиране на любов към книгата у децата от най-ранна възраст.

 

 

About the Author :