Празник на “завряните” зетьове и златна сватба в Джинот

DSC03132От всичките  около 250 жители на с.Джинот четирима са по-особени. И към тях отношението е по-различно. Защото и те самите влизат в живота на селото по свой си начин, заради красотата, добротата и скопостта на местни девойки. Като поклон за този избор и заради търпението да бъдат „поканени” зетьове близо половин век, джинотци им организираха един незабравим празник. За да се разнесе по-далеч славата на „завряните”,  за да се умножи уважението към тези момчета, домакините поканиха гости от клуб „Дълголетие” Стралджа – най-талантливите, но и най-речовитите, дето знаят как да разкрасят всяко събитие. Е, празникът стана за чудо и приказ.

DSC03135Главните герои, кмета и попа,  оригинално „въведоха” на сцената поканените зетьове Вълчо Михов, Ганчо Енчев, Георги Вълков и Йордан Златев. Щат не щат, припотявайки се от вълнение и притеснение,  трябваше да си припомнят  60-те години на миналия век когато, запленени от красотата на джинотки, пренебрегват традицията да отведат булката в своя дом, и показват, че от дето е жената от там е и родата. Пред публиката оживяха спомените от първите срещи  на другоселците с местните мъже, приемането им в кръчмата, закачките. Градското момче Вълчо, трандафорестия Ганчо с белия костюм, талантливия  певец и танцьор Гошо, вечно усмихнатия Данчо скромно споделят, че в търсене на мома англичанка в крайна сметка попадат на… чинкуджанка. И така за цял живот. Имало е защо да направят този сериозен избор, категоричен е кмета Георги Василев, който топло поздрави двойките с пожелание да поддържат топлината и любовта в семействата си. И все така да обичат Джинот.

DSC03177Изненадващо вечерта продължи с още едно трогателно събитие. Златна сватба отбелязаха невероятната Николина Филипова, председател на пенсионерския клуб и съпруга й Георги. Пред домакини и гости  заедно с кумовете двойката препотвърди брачния договор пред кмета Георги Василев, казаха си отново заветното „да”, размениха пръстени с обещание още 50 години да вървят напред  заедно, с любов и вяра. Докато щедро раздаваше усмивки, с алено цвете зад ухото, булката  направи и признанието: „Животът ме накара да плача много пъти, но не можа да ми свали усмивката, животът раздроби сърцето ми на парчета, ала не можа да пречупи духът ми, животът открадна много от надеждите ми, ала не можа да ме спре да мечтая, животът може да ми остави няколко бръчки, но сърцето ми никога няма да остарее”. И всичко благодарение на това, че до нея винаги има един топъл, добър и сърдечен мъж, който с един поглед, с една прегръдка, с една дума успява да я окуражи, да й даде смелост, да я направи силна и щастлива.

DSC03137Трогнати до сълзи от прекрасното тържество  приятелите от клуб „Дълголетие” заляха двойката с поздравления и подаръци. Песни много се изпяха, хумор имаше, танци, цветя, усмивки и торти, които подсладиха живота на всички.

 Надя ЖЕЧЕВА

About the Author :