Празник на духа в Савино

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ читалището на село Савино, община „Тунджа“, се състоя едно емоционално събитие, което организаторите – Читалищното настоятелство на НЧ „Н. Й. Вапцаров-1928” и Църковното настоятелство на Храм „Св. Димитър” – нарекоха ПРАЗНИК НА ДУХА – духа на знанието, духа на вярата и духа на стремежа към новото. Това беше празник на будния дух на поколения савинци, които се събраха, за да открият обновената читалищна библиотека, да посрещнат поредната книга, посветена на Савино, написана от Стоян Христов и представена от Христо Карастоянов и да сложат началото на дарителска кампания по набиране на средства за изграждане на православен храм в селото.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ съвременното огнище на просветителската, културна и духовна традиция – Читалището отвориха врати обновената читалищна библиотека и специално оборудвана зала за най-малките – децата

Новата и красива стая на библиотеката на читалището е първият одобрен и първият успешно реализиран обект на инвестиция по проект „Читалищната библиотека – традиции с ново бъдеще”. Обектът е финансиран по Стратегията за местно развитие на МИГ – Тунджа, Договор за финансова помощ от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., подкрепени от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони по мярката „Основни услуги за населението“. Тя е обзаведена с нови, съвременни мебели и климатична система, оборудвана е с компютърна, сканираща и размножителна техника.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПриветлива е и специално оборудвана зала за най-малките – децата. Тя е създадена с много внимание, обич и разбиране от членовете на Читалищното настоятелство – кът за четене, свободно време и начално компютърно обучение.

За желаещите да спортуват е обособена и зала с оборудвана тенис-маса.

С много емоция и чувство бе представена от Христо Карастоянов книгата на Стоян Христов – „Мисли на един романтик от село Савино”. Това бе вълнуващо пътешествие назад в годините на неговото детство и младост, превърнало се в кауза на зрялата му възраст за възстановяване на съществувалия до началото на 30-те години на миналия век Храм „Свети Димитър” в село Савино.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа празника поздравления поднесоха кметът на Община „Тунджа” Георги Георгиев и народният представител от 43-то Народно събрание Кирчо Карагьозов. Те направиха лични дарения по 500 лева за градежа на православния храм. Всички участници в Празника също внесоха своята лепта и получиха лично от автора неговата първа книга.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Труфка Димитрова, кметски наместник

About the Author :