Празник на водата

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” –  Зимница се проведе „Малък празник на водата” с участието на учениците от 2 и 3 клас и техните класни ръководители. Инициативата представлява заключителен етап от въведената през май 2014г. в училището програма „Приятели с водата” на БЧК за превенция на водния травматизъм сред деца.

С много ентусиазъм под формата на забавни, състезателни игри, песни и тематични стихотворения, малките възпитаници демонстрираха своите знания за безопасно поведение във и около водата, начините за оказване на помощ и самопомощ при воден инцидент, ролята на водния спасител на плажа и на плувния басейн, флаговата сигнализация и др. С помощта на своите класни ръководители – Янка Карамфилова и Събина Тончева, децата бяха подготвили изложба от рисунки на тема „Водна безопасност”, които ще бъдат предоставени за участие в конкурса за рисунка във връзка с Националната кампания на Държавната агенция за закрила на детето “Детската безопасност-споделена отговорност и грижа”.

За своето старание, малките ученици получиха тематични награди -грамоти за преминато обучение по програма „Приятели с водата” и книжки, предоставени специално за тях от Дирекция „Водноспасителна служба” към БЧК. Наградите бяха връчени от директора на ОУ „Св.св. Кирил и Методий” в с. Зимница – г-жа Галина Александрова и специалиста „Водноспасителна дейност” към БЧК-Ямбол – Добриела Праматарова. Основната цел на програмата „Приятели с водата” е: Децата с помощта на класните ръководители да бъдат запознати с водата, като важна част от нашия живот и да се научат да контактуват безопасно с нея. На територията на Ямболска област тя бе реализирана в две училища: СОУ „Св. Климент Охридски” в град Ямбол и  ОУ „Св.св. Кирил и Методий” в с. Зимница, община Стралджа. Общият брой на обхванатите деца и учители е 160. Програмата се реализира в партньорство на БЧК-Ямбол, РИО на МОН – Ямбол и със съдействието на ръководствата на двете училища.

Учебните помагала, използвани от учителите и учениците са разработени с финансовата подкрепа на СПОРТ ДЕПО – официален представител  на SPEEDO за България.

        Добриела Праматарова

About the Author :