Празник на българския дух и традиции

???????????????????????????????Вълнуващи, емоционално наситени бяха дните 5 и 6 май в тунджанското село Бояджик, обединени под мотото „Празник на моето родно село“. Те бяха безспорен израз на любовта и преклонението пред традициите, завещани от дедите ни; на копнежа към родния дом, към земляците и роднините; приятелите; към земята и природата на родния край.

???????????????????????????????На 5 май в препълнената зала на читалището премина концертът под надслов „Хоро се вие, извива“. В него, освен местни колективи и индивидуални изпълнители, участваха танцовите състави на селата Роза, Завой, Тенево и Окоп. Приветствия поднесоха кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев и кметът на селото Елена Маджарова. Повече от час, на площада пред читалището, продължи концертът на неповторимата Славка Калчева. Голяма част от песните бяха изпълнени по желание на стотиците жители и гости на селото. На фона на любимите песни се извиха дълги хора. Дълго време българското знаме се развяваше в ръцете на един от най-големите фенове на Славка Калчева – 8 годишният Стефан от с. Скалица.

???????????????????????????????Чаровната певица, чест гост на тунджанските села, получи красиви букети и благодарности от кмета на общината Георги Георгиев и секретаря на читалището Нели Хаджиева. Славка Калчева изрази своето възхищение от съхранената традиция, от красивите и вихрени танци на самодейците и им пожела да продължат със същия дух приемствеността в тази изключително родолюбива дейност.

???????????????????????????????На връх Гергьовден – в 11 часа, започна литургията в манастира „Св. Георги“, отслужена от отец Олег. Празникът продължи с народни борби, в които участваха над 30 деца, момчета, юноши и мъже от Бургас, Сливен, Ямбол, Раднево и др. Сред тях бяха Марчо Марков – бронзов медалист от световното първенство за ветерани – Белград, Михаил Георгиев – пето място на световното първенство в Загреб, европейският шампион Пресиян Михов и Мариан Ганев – пети на европейски шампионат.

???????????????????????????????Много от момчетата бяха шампиони от държавни лични и отборни първенства по борба. В съдийската комисия с главен съдия – заслужилият треньор на България Иван Караджов, беше и заместник-областният управител Иван Йоргов – дългогодишен състезател. Турнирът продължи повече от три часа. Раздаден беше награден фонд от 1 500 лева, осигурен изцяло от спонсори. По думите на главният организатор Люцкан Люцканов, през изминалите години не е имало народни борби в Ямболска област с такъв мащаб и с такова силно участие.

Да съхраниш и до днес традиции, изпълнени с мъдрост и преклонение пред труда на хората, за техните делници и празници, е сигурен знак за принадлежност към духа на българската националност и гаранция за приемственост от младото поколение. Усилията за това си заслужават, защото това е още една крачка за утвърждаване просперитета на родния край, на родната община.

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ¦-¦-TА¦-¦¬-¦С¦-TП¦+¦¦¦¬¦¦

About the Author :