Празник за тунджански деца организираха съвместно 22 авиобаза Безмер и община „Тунджа“

„Тунджа“, 13.04.2022 г.

22 Авиобаза Безмер посрещна тунджански деца за Международния ден на авиацията и космонавтиката и за Деня на община „Тунджа“. За всички – малки и големи, вълнението и радостта, че са в авиобазата бяха големи, но особено полезна беше срещата за седмокласниците от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ с. Роза. Гостоприемните авиатори им показаха всичко – от Музея на авиобазата, който разказва за нейната 70-годишна история, до кулата за управление и командния пункт и бойния самолет СУ-25. Те видяха и компютърния тренажьор, който създава реални условия за пилотиране, срещнаха се с метеоролога на авиобазата, снимаха се пред самолета МИГ – 17, с който е летял вторият български космонавт Александър Александров, започнал пътя си в авиобазата още преди да завърши военното училище в Долна митрополия.

Учениците изгледаха и филма „От авиобаза Безмер до Космическа станция „Мир“, посветен на Александър Александров, който беше излъчен и във всички тунджански училища, за да се запознаят учениците с неговия път и как е постигнал мечтата си да стигне до Космоса.

Гости на авиобазата бяха и децата от детската градина в Кукорево и групата в Победа, които  разгледаха музея на авиобазата, качиха се да видят бойния самолет СУ-25 и се снимаха пред самолетите, които са били на въоръжение преди.

По тяхна инициатива авиобазата посетиха и потребители на Дневния център за възрастни хора с увреждания в с. Веселиново.

Освен че успяха да видят всичко, учениците от с. Роза имаха шанса да научат и за професиите в авиобазата, защото им предстои да се ориентират професионално след 7 клас.

About the Author :

Leave a reply