Празник за Световния ден на книгата в НУ „Проф. П.Нойков”

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОт 1995 година този ден е обявен от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право. Целта е да се насърчи четено, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право и издателската дейност. Да накара младите хора да открият удоволствието от четенето и да ценят книгите и техните автори с приноса им за социално-културния напредък на човечеството.

Книгата е живата връзка между хората в едно и също време и между бащите и техните деца. Книгата е най-богатата памет на човечеството.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЧетенето е наркотик, колкото повече четем, толкова повече го желаем!

На този ден в цяла България в библиотеки и училища се провежда маратон на четенето и срещи с поети, писатели и издатели.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAИ НУ „Проф. П.Нойков” – град Ямбол се включи в маратона на четенето, на който присъстваха всички ученици от вторите класове. Празника е посветен на Световния ден на книгата и авторското право и патрона на училището Петър Нойков – първият български професор по педагогика. С него завършва и обявения Месец на детската книга в училището ни.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAГости на празника са ямболската поетеса и преводач г-жа Генка Богданова и директора на училището г-жа Дора Хаджипетрова.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAГенка Богданова е родена на 22 юни 1950 г. в с. Тенево, Ямболско. Живее , работи и твори в град Ямбол. Омъжена е, има две дъщери и една внучка. Член на Съюза на независимите български писатели и на Българския хайку съюз. Председател на Дружеството на Ямболските независими писатели. Пише лирика, римувани приказки, сатира, басни, разкази и есета, хайку,  прави поетични преводи от руски език. Има над 700 стихове, разкази  и приказки, публикувани в местния и национален печат, в български и руски сайтове за литературно творчество в Интеренет. Нейни творби са преведени на есперанто , френски, португалски, английски, испански, руски, украински, македонски и турски езици. Стихове и разкази на авторката са включени в българо – португалски поетичен алманах, в литературния  сборник с преведени на турски език разкази  от български писатели – класици и съвременни автори, в електронни книги, в Съюза на евразийските писатели, в списание на македонските писатели. Нейни хайку  са превеждани на френски език и включени в двуезичната антология, издадена във Франция „Есенно-зимни хайку”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНаграждавана във всички етапи на  Международния конкурс за поетични преводи – Москва – като поет и преводач на руска съвременна поезия с висши награди и първи места в различните номинации на конкурса. Четирикратен носител  е на  най-високата награда – гран-при в същия конкурс за лично творчество и за създадените  четири книги с нейни поетични преводи на  повече от 300 стихотворения на руски поети – класици и съвременни поети. Удостоена е с Диплом и трето място за отлично представяне в 35 –ия и 36 -ия  Международен поетичен конкурс, Спечелила е    четиринадесет  национални награди за поезия и проза в България. През 2010 година алманахът й „От есенното слънце озарена”  получи наградата на ИК „Жажда” за най-добра  книга през последните три години. Инициатор  и съставител на литературните алманаси „Сребърни звънчета” и „Тракийска лира”, които  дружеството на независимите ямболски писатели издава вече десет години с участието на утвърдени автори от България и чужбина.

Съставител и редактор е на алманаха за детско творчество „Сеячи на светлина”.  Съавтор на  повече от четиридесет  литературни сборници. Автор e на десетки  текстове за песни, сценарии, на  сборник с пиеси за деца. Издала е повече от двадесет книги с приказки, лирика и басни.

Гостенката разказа свои спомени – забавни случки от детството си, а след това прочете непубликувани свои стихове за деца..

Поздрав за нея бяха изпълненията на Никол Балтаджиева ( „Бабинко, гушни ме”), Дарена Иванова („Палавото коте”) и Йоана Иванова („Подарък”), а малки художници вложиха старание и рисуваха герои от прочетени книги на Генка Богданова.

Както казва народната мъдрост: „Дните на тъга ти се струват години, а на радост – само миг!”. Неусетно дойде края на  вълнуващата среща с поетесата Генка Богданова. Децата й връчиха красив букет с пожелания за  творческо вдъхновение, за нови книжки за децата и успехи! Тази среща завърши, месецът на детската книга – също, но пожеланието към учениците от библиотекаря бе срещите им с хубавата книга да не свършват – те винаги да бъдат най-добрият приятел на децата.

 

Таня Кирова

About the Author :