Празник в Скалица

 

P1000499Жътвата е върховен момент в живота на българския селянин. Тя се започва в хубав ден – понеделник или сряда, за да спори работата и бъде богат урожая.

Такъв именно е днешния горещ летен ден -02.07.2014 г., който се превърна в празник за Дневен център за стари хора – с.Скалица и фирма „Агрозем“ със собственици Валя и Андон Чемширови.С песнопенията на отец Жельо беше отслужен молебен за здраве и берекет и осветени зърнените посеви. Той благослови труда на едно младо българско семейство, дръзнало в тези трудни години да покаже как се работи на полето, как се изкарва хляба, как привличат и млади хора.

Невена Матева – потребител в Центъра, поздрави младото семейство със свое стихотворение, посветено на техния труд, с пожелание за още по-високи добиви.

Празникът продължи с възстановка на обичая, пресъздадена от потребителите на ДЦСХ в с.Скалица, облечени в автентични носии, със стомната за вода, гърнето с айрян и погача. Сред атмосферата на незабравимите жътварски песни и стихове, импровизирания ритуал, със сърп, сноп и паламарка, те припомниха отдавна забравени ритуали и обичаи, посветени на жътвата; за пример на поколенията, че се е запазило българското и българщината, че в тунджанското село Скалица традициите са живи.

 Иванка Иванезова

Ръководител на ДЦСХ-Скалица

About the Author :