Празникът Трифон Зарезан и кулинарна изложба организира читалище „Зора“

Ямбол,14.02.2020 г.

Пенко Добрев е новият Цар на виното на днешния празник Трифон Зарезан, отбелязан подобаващо в квартала, където се намира ямболското читалище “Зора” – организатор на събитието. Той и съпругата му Мария бяха домакини на пресъздаването на стародавните традиции. Както обичаят повелява Пенко Добрев се прекръсти, захрани лозата в двора си, поля я с вино и я поръси с пепел. Заряза лозите, от пръчките бе свит венец, с който бе коронован. Цар Трифон изрече обредната благословия: „Нека да е хаирлия тази година! Шиник грозде да наберем! Да прелива през праговете! Амин!“

От името на читалищното настоятелство на Пенко Добрев бе връчен специален диплом.

Изпълненията на фолклорен ансамбъл „Тунджа“ и на дамите от вокална група „Зорница“ към читалището придаваха неповторим колорит и настроение на празника. Извиваха се хора и пред дома на Цар Трифон, и вътре в двора му.

Пенко Добрев е пенсионер, бил е учител по дървообработване. Родом е от Миладиновци, там е имал лозе, но опазването му от чакали и крадци станало невъзможно във времето. Сега прави вино от асмите в Ямбол, предимно от драгодановски мискет. Винар е от около 40 години, преди баща му е правил вино. „На приятели много сме раздавали, винаги сме имали вино, но пиян от нашите хора няма. Всичко е добре, когато е с мярка“, казва Пенко Добрев. Дали ще се получи виното, зависи от конкретната година. Тази година е много топла и това не е добре за виното. „Най е хубаво като се налее виното и минат 1-2 седмици, времето да стегне малко, тогава става“, казва новият Цар Трифон.

Втората част от празника беше кулинарната изложба „Вкусно, свинско винско“, в която се конкурираха домашно приготвени мезета и вина. Журито бе на високо ниво: Нина Божилова – управител на „Виена стил“, Михаил Михайлов – адвокат и Милко Димитров -адвокат, все от ръководството на читалище „Зора“. За баш майстор на виното беше обявена Кръстинка Казакова, за баш майстор на мезето – Димитър Динев.

Богата бе трапезата, приготвена за да се почерпят всички гости на празника.

На финала беше припомнено, че днес освен Трифон Зарезан и е празник на влюбените, а двата празника са в абсолютна хармония. Прозвучаха и няколко колоритни мисли за виното: „Виното е слънчева светлина, заключена в бутилка“, „Хората са като виното – някои се превръщат в оцет, а други се подобряват с възрастта“, „Виното е бутилирана поезия“.

About the Author :

Leave a reply