Празникът “Пазим духа на виното” събра хиляди ямболии

IMG_6766Хиляди ямболии се стекоха днес, 17 февруари 2019 г., в Градската градина за станалия вече традиционен празник на виното под наслов “Пазим духа на виното”, организиран от “Вила Ямбол” и общината. Събитието, посветено на Трифон Зарезан, започна с готварското шоу на Ути Бъчваров, който изнесе истински спектакъл пред събралата се публика. Тази година той готви за ямболии свинско с кисело зеле и боб. Докато помощниците му бъркаха зелето в огромния казан, Ути Бъчваров обясняваше на зрителите, че свинските пържоли не бива да се осоляват предварително, за да са сочни, показваше как правилно се подготвя пържола, лично разфасова парче месо и “омеси” многобройните късове с подправки.

IMG_6792Поздрав към присъстващите отправиха домакините – изпълнителният директор на “Вила Ямбол” Красимир Аврамов и кметът на Ямбол Георги Славов. Красимир Аврамов поясни, че в този ден правят празнуването на Трифон Зарезан, защото денят е почивен и така могат да почерпят повече хора с продукцията си от миналогодишната реколта. “С този празник се дава началото и на новата реколта – почват да се гледат лозята за реколта 2019 г. Нашата фирма е с дългогодишна история, близо 100 г. се развива тя, всеки от вас имат близки, които са работили през годините при нас и са дали заслуга за развитието на фирмата ни. Нашите марки “Вила Ямбол” и “Кабиле” се продават не само в България, но и на четири континента”, отбеляза той. Красимир Аврамов обяви, че през септември “Вила Ямбол” ще пусне на пазара IMG_6796новата си марка от три вида тероарни вина с по-висок ценови клас,
които ще се отличават със специфичния си вкус, благодарение на подбрани
микрорайони, където ще се отглежда гроздето при характерни почвени и климатични условия. Изпълнителният директор на фирмата благодари на колегите си агрономи и технолози за постигнатите успехи през тази и другите години. “Доброто вино става с добро грозде, с добри технолози и агрономи и с добра техника. Всяка година инвестираме в нова техника, която да ни помага да произвеждаме все по-хубави вина. Така сме стигнали до това да бъдем най-големия завод за производство на вино в Югоизточна България и продължаваме да се развиваме през годините”, бяха думите му.

В поздравителните си думи кметът Георги Славов отбеляза, че този празник няма как да се случи, ако не излезем тук и да празнуваме заедно. А това IMG_6861става само, ако се чувстваме съпричастни – към радостта, към онова което ни спохожда в ежедневието, както и водени  от желанието да се видим с познати, с близки, с приятели и с  колеги и с тях да споделим доброто настроение.

Ансамбълът за народни песни и танци “Тунджа” изнесе разкошна програма. Пееше се освен популярната песен за “бели ямболки и чернооки сливенки”, така и за “пустите ямболци, ямболски ергени” и “вино червено”. Славка Калчева започна, разбира се, с песента, превърнала се в своеобразен химна на фолклорната авторска песен с ямболски привкус – “Бяла роза”. Около шадравана в парка се изви два реда хоро, което продължи и на следващите й изпълнения.

IMG_6880Празникът продължи с изпълнение на ямболската кукерска група при Младежкия дом, която представи традиционните обреди за прогонване на злите сили и за плодородие.

Празникът беше изобилно полят с три тона червено вино, подарък от “Вила Ямбол”. Ути Бъчваров беше приготвил 1000 порции от вкусната си гозба, която едва ли стигна за всички, защото присъстващите със сигурност бяха няколко пъти по толкова. А именитият готвач правилно отбеляза, че безплатен обяд в световната история трудно се получава, но в случая домакините предлагат празнична почерпка. За онези, които нямаха желание да се тълпят за безплатната гощавка, бяха димящите скари и край тях действително се виеха дълги опашки.

Слънчевото, отвсякъде пролетно време, допълнително украси празника и задържа хората навън през целия ден.

IMG_6747 IMG_6759 IMG_6764 IMG_6777 IMG_6782 IMG_6804 IMG_6808 IMG_6827 IMG_6834 IMG_6848 IMG_6864 IMG_6869 IMG_6873 IMG_6878 IMG_6886 IMG_6892 IMG_6895 IMG_6912 IMG_6917 IMG_6931

 

 

 

About the Author :

Leave a reply