Празникът „Пазим духа на виното“ в парка бе посветен на новата марка вина „Кабиле“

SAM_8842Стотици ямболци се събраха днес, 12 февруари, в градската градина на празника „Пазим духа на виното“, посветен на празника на лозарите и винарите Св. Трифон Зарезан. Домакини са най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ и община Ямбол. През миналата година повод за празника бе преименуването на Винпром-Ямбол във „Вила Ямбол“. Тази година събитието е посветено на новата марка вина „Кабиле“, която до 2-3 седмици ще бъде на пазара. Това ще бъдат три червени, едно розе и две бели вина с името на старото тракийско и антично селище край Ямбол – Кабиле. Това съобщи от сцената лично шефът на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов. Днес съвместяваме двата празника – на Св. Трифон Зарезан и на богинята на плодородието  Кибела, каза той. Добави, че холдингът  управлява около 10 хил. дка лозя,  вината с марки „Vila Yambol“ и „Кабиле“ са направени на 95-97 процента от собствени  лозя в нашия регион.

SAM_8845Както бе обещано, точно в 11 часа Ути Бъчваров вече готвеше винен кебап в най-големия казан в България. Той обясняваше на събралото се множество рецептата и количествата на продуктите, а най-важната част от вдигащата пара вкуснотия бе едно цяло обезкостено прасенце. Докато манджата къкреше, се лееха тонове безплатно червено вино, осигурено от „Вила Ямбол“. Градусът на настроението се поддържаше висок от богата и пъстра програма на сцената  – песните и танците на фолклорен ансамбъл „Тунджа“, изпълненията на Теодосий Спасов инеговата група. Кукерска група към Младежкия дом представи ритуала „Раждането на първия син“. Сред стотиците ямболци, дошли на празника, бе и нашият съгражданин – прочутият цирков артист акробатът Енчо Кирязов.

SAM_8849Събитието, организирано от „Вила Ямбол“ и община Ямбол се провежда за втора поредна година в градската градина. През 2016 г. то премина под мотото „Вино и традиции“.

SAM_8861 SAM_8866 SAM_8869 SAM_8873 SAM_8883 SAM_8892 SAM_8897

About the Author :