Празникът на Ямбол

DSC03483За първа година празничните прояви за Деня на Ямбол започнаха точно на самия ден, а не както обикновено Свети Дух да е тяхната кулминация. Два дена по-рано на 26 май – събота, имаше една празнична проява – откритият урок „Заедно на хорото“, организиран от Клуб за български народни танци „Ямболи“ при НЧ „Зора – 1945“, но едва ли хората, освен участниците в нея, я възприеха за начало на празника.

DSC03489В понеделник на Свети Дух по традиция честванията започнаха в 9 часа с празнична литургия в най-старата църква в града – „Света Троица”.

Час по-късно празникът продължи пред общината – първоначално с изпълнение на Духовия оркестър, а след това и с тържествената церемония за издигане на знамената. Под звуците на химна, пред тържествения строй на военните и пред официалните гости бяха издигнати – трите флага – националният, европейският и на град Ямбол.

Кметът на града Георги Славов отправи празничен поздрав, в който заговори за единение, воден от смисъла на празника Свети Дух, който е едно от лицата на Светата троица и призова всички с обединени усилия да продължат да градят Ямбол и пожела Светият Дух да им вдъхва вяра и сили, да вдъхне увереност по пътя, който следваме и нека носи здраве и благоденствие на всички ямболлии.

DSC03518По-късно в Ритуалната зала се проведе тържествената сесия на Общински съвет – Ямбол, на която беше връчена голямата награда на Камерен ансамбъл „Дианополис” за принос в културния живот на града и по повод 50-тия му творчески сезон.

По обяд за поредна година каргонското читалище „Пробуда“ беше домакин и организатор на традиционния народен събор – Свети Дух, откъдето идва и Деня на град Ямбол. Докато течеше празникът в Каргона Негово Високо Преосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий отслужи литургия за здравето и благоденствието на ямболии в храм „Света Троица”.

DSC03486В празничния ден беше отдадена почит и към духовния живот на града с откриването в ХГ „Жорж Папазов” на тринадесетата традиционна изложба „Светлината”, която тази година е със специалното участие на Иван Пазламачев.

Вечерта празникът продължи на площада, за да се спази и традицията да завършат тържествата с народни хора. Пред НЧ “Съгласие 1862” фолклорното шоу „Който може, го може” продължи повече от два часа. В него взеха участие  Школата по народни танци към НЧ „Съгласие-1862” – Ямбол  с ръководители  Мая и Румен Тодорови, Танцов клуб „Цветница”  и Танцов състав „Младо тракийче” с ръководител  Марина Ковачева при НЧ „Развитие – 1893” – Елхово.

Празничните прояви за Деня на Ямбол продължават до 21 юни.

33869807_2470533386306022_248661813116272640_oDSC03488 DSC03500 DSC03538

 

 

About the Author :

Leave a reply