Празникът на “Тунджа” – много прояви, обединени от една кауза

_MG_8700По утвърдена традиция Денят на Община Тунджа – 22 април, Международен ден на Земята, беше предшестван от множеството разнообразни прояви, организирани в почти всички населени места на общината. Проявите бяха обединени под мотото „Да помогнем на Петя“ – една инициатива за надеждата и добротата.

Началото на празничните прояви беше дадено в с. Генерал Тошево с отбелязването  на 110-та годишнина на Народно читалище „Развитие – 1905” и годишнината на групата за изворен фолклор „Пиргулянска китка“.

_MG_8703В рамките на Тунджанските литературни дни се проведоха срещи с местни творци, а нов момент беше представянето на дебютната стихосбирка „Есенно дете“ на младата поетеса Теодора Рашева от село Безмер. Младата авторка дари събраната сума от продажбата на книгата за лечението на Петя Михайлова. Дебютно представяне имаха книгата „Минало и настояще на село Миладиновци“ на Кольо Колев и стихосбирката „Ревизия на чувствата“ на Величка Русева от село Роза.

_MG_8728С богата фолклорна програма бе отбелязана втората годишнина на Дневния център за стари хора в с. Скалица, където с магията на „Празнична въртележка“, децата от ЦДГ „Звездица“ и потребителите на услугата накараха гостите и жителите на селото да усетят красотата и самобитността на българския фолклор .

 

_MG_8733С весели игри, песни и награди премина Общинската детска асамблея „Тунджа творчество и красота”.  Силен емоционален заряд имаше авторският спектакъл „Марко Тотев и Тотевица” на актьорите Велика Видева и Звезделин Минков, който те представиха в 12 населени места от община „Тунджа“.

 

???????????????????????????????Единадесет концерта, единадесет срещи с прекрасната тунджанска публика, единадесет глътки любов – това е равносметката след емоционалното турне, което направиха певците Величка Русева и Румен Бошнаков на територията на общината. Изпълненията на младите певци включваха разнообразни по жанр песни, които спонтанно се запяваха от публиката.

ХІI-ят Бизнес форум беше посветен на възможностите за развиване и финансиране на бизнес на територията на община „Тунджа“. Той протече под мотото „Създаване на микро и малки предприятия за преработка на селскостопанска продукция“.

???????????????????????????????В ритмите на танците и песните на Фолклорен ансамбъл „Тунджа” се потопиха жителите на 11 села от община „Тунджа“. За пореден път ансамбълът показа своя професионализъм и отново доказа, че е сред най-ярките представители на българското фолклорно, музикално, песенно и танцово изкуство.

С послание за развитие и надграждане на уменията и знанията, с чувство за принадлежност към община „Тунджа“, която винаги е редом до тях, кметът Георгиев завърши приветствието си към всички 104 отличени млади хора, удостоени на поредната сесия за връчване на стипендии и еднократно финансово стимулиране.

???????????????????????????????Драматичен театър „Невена Коканова“ – Ямбол, гостува на жителите на общината с постановките „Чичовци“ и „Щъркели на кръстопът“.

Празничната церемония на 22 април, посветена на Деня на Община Тунджа, започна с изпълненията на Христо и Божанка Данчеви от с. Веселиново и децата от ЦДГ „Звездица“, с. Скалица.

DSC08303Сред гостите за Деня на община „Тунджа“, уважили поканата на кмета Георги Георгиев, бяха народният представител Кирчо Карагьозов, Димитър Иванов – областен управител на област Ямбол, председателят на общински съвет „Тунджа“ – Георги Петров Георгиев, професор Иван Върляков – изпълнителен директор на РАО “Тракия”, общински съветници, кметът на община Елхово, кметове и кметски наместници от населените места в община Тунджа, представители на държавни институции, бизнеса и неправителствения сектор.

На празника на община „Тунджа” гостуваха и официалните делегации на побратимените Рузски административен район, Московска област на Руската федерация и община Варта от Република Полша.

DSC08312В приветственото си слово кметът на общината Георги Георгиев направи кратка ретроспекция на постигнатото през последната година във всички сфери на обществено-икономическия живот. Той пожела на жителите и все така всеотдайно да работят за нейния просперитет.

Приветствие към кмета Георги Георгиев, служителите в администрацията, общинските съветници, кметовете на населени места и всички жители отправи народният представител Кирчо Карагьозов.

Празничната церемония завърши с прекрасните песни и ритми на фолклорен ансамбъл „Тунджа“.

За поредна година „Тунджа” доказа, че е повече от община. „Тунджа” доказа, че е общност. Общност от хора, традиции, ценности и перспективи.

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

 

About the Author :