Празникът на железните безмерци

DSC02049За своя 65-годишен и бележитата годишнина  30 години от въвеждане на въоръжение в България на самолет СУ-25 авиобаза Безмер отвори врати, за да посрещне всички, които през годините са допринесли за нейното съхраняване като единствената оцеляла база на ударната авиация.

Железните безмерци – така наричат вече 65 години авиаторите от база  „Безмер”.  Те са спечелили прозвището си със себеотрицанието си, устоявайки на изпитанията, на които ги подлага трансформацията на Българската армия.  За юбилейната 65-та годишнина авиобазата получи най-големия подарък – през пролетта завърши модернизацията на летище Безмер, в която са инвестирани над 60 млн. лв. средства на НАТО  и след 2 трудни години всички се завърнаха отново в Безмер, уверени, че най-трудното от  историята е преминало и бъдещето ще е по-светло.

„О, бъдещето на авиобазата от тук нататък предстои. До тук беше просто подготовка за бъдещето. Виждате, че базата тази година завърши модернизацията с нова писта, с нови стоянки. Предстоят изпълнението на още много проекти по програмана НАТО. Така, че бъдещето на базата оттук нататък предстои”, каза командирът на базата полк. Валентин Иванов.

Денят на отворени врати за празника събра стотици бивши военнослужещи, повечето от тях с посребрени коси, но със съхранена любов към небето и авиацията.

„Основната тежест, най-важния момен това са хората, които се съхраниха и се съхрани авиационната техника, която и сега съществува и се използва оперативно”, коментира нен. Васил Димитров, командир на авиобазата от 1999 – 2007 г., по времето на когото беше взето спасителното решение базата да стане българо-американско съоръжение.

„Базата я има благодарение на много от тези хора, които са около вас…с белите коси, които направихме много, много направихме, за да могат все още самолетите СУ 25 да работят, да летят, на тях да се приучват нови авиатори. Предполагам, че и бъдещето й ще бъде такова, защото аз съм оптимист”, коментира и Николай Ников, бивш зам.-командир на авиобаза „Безмер”. .

Старите командири на базата с тъга припомнят колко много се е летяло по тяхно време и колко малко летателни часове имат сегашните пилоти.

„Когато бях млад летец капитан, командир на звено. Моето звено изпълняваше нальот колкото целите военно въздушни сили на България в момента, аз говоря за бойните самолети. Моите лейтенанти хвърляха бомби от лупинг, от имелман от сложни маньоври и от кабриране за ядрени боеприпаси, лейтенатчета, млади лейтенанти, ама те летяха всеки ден”, спомня си Милан Христов, командир на базата от 1973 до 1978 г.

Най-младият летец в базата лейтенант Александър Варимезов е завършил военно училище едва преди месец, но вече се надява скоро да започне да се обучева на щурмовия самолет СУ – 25. „В момента ще започваме курс за втора кабина на СУ 25, когато го завършим ще ни качат в най-скоро време, тъй като преди може би около месец завършихме военното училищеи все още изучаваме документи на самолета”, каза той и не скри, че за него е голяма чест да постъпи в тази база, която има славна история и много добри летци.

Авиобаза Безмер отбеляза и 30 години от въвеждането на въоръжение на СУ 25 , наричан „летящия танк”. „Неговата задача е да унищожава земни и надводни цели и да бъде победител на полето на боя и когато е на твоя страна да ти бъде най-добрия приятел, т. е. когато си военнослужещ от сухопътни или от военноморски сили да знаеш, че когато СУ-то се появи над гравата ти ще ти помогне да победиш врага”, коментира м-р Радостин Люцканчев, началник началник щаб на авиационната ескадрила. Той е оптимист, че ресурсът на самолета може да бъде удължен с десетки години: „След като МИГ 21 може да лети 50 години и да се експлоатира в България СУ-то има още 20 години, за да стигне тази възраст, така че техниката е доказала своите възможности и ние доказваме нашите ежедневно”.

Американските военни  изпитват страхопочитание към СУ – 25. Командирът на базата полк. Валентин Иванов обяснява: „Страхотно уважение имат към самолета, защото знаят неговите възможности, знаят неговите способности, а освен това знаят и способностите на българските летци да управляват такава мощна машина”.

С невероятно авиошоу пилотите на  СУ – 25 демонстрираха възможностите на самолета  и изпълниха сложни фигури от висшия пилотаж. Пилоти от леката авиация ги поздравиха с демонстрация на техните възможности.

 

About the Author :