Православно-вероучителни беседи в Математическата гимназия

SAM_9915--1Общественият съвет в Математическата гимназия в Ямбол е решил в училището да се проведат православно-вероучителни беседи в 5, 6 и 7 клас по веднъж в часа на класа. Това сподели Христо Колев, родител от обществения съвет и член на клуб „Добротолюбие“ при читалище „Съгласие“. Часовете ще води Димитър Златев от Сливен – богослов и педагог, заедно с още двама свои колеги, екипът се сформира в момента. Това стана известно по време на публичното обсъждане  на тема “Провеждане на беседи с православно-вероучителна насоченост в общинските училища в град Ямбол”, организирано в Синия салон на читалището вечерта на 25 април. Целта на дискусията бе този пример да се популяризира и пренесе и в други ямболски училища. Според Христо Колев на местно ниво може да се направи много повече, отколкото на национално равнище.

На обсъждането бяха поканени директори на училища, учители и граждани. Дойдоха архиерейският наместник архимандрит Димитрий и свещеници, като заедно с тях присъстващите в залата бяха всичко на всичко 22-ма. Нямаше нито един училищен директор.

SAM_9918--Решението на Обществения съвет в Математическа гимназия  е взето в края на февруари, уточни Христо Колев. Подкрепа е получена от граждански клуб „Ние за Ямбол“ и общественици. Събрани са дарения, предадени на храм „Св. Николай Чудотворец“ – с тези средства ще се заплаща на лекторите, за да не се товари бюджетът на училището.

Необходимостта от подобни лекции е безспорна при очевидния дефицит на ценности сред децата. Ала за обществените нагласи също говори много, уви, не в полза на вероучението, минималната посещаемост на обявеното обществено обсъждане.

Димитър Златев не скри, че у него има известна доза скептицизъм. Той сподели, че е наясно – няколко часа по религия няма да спрат агресията и да променят лошото възпитание на учениците. „Но ако претендираме, че сме православни християни, трябва да знаем какво е това. Няма кой да научи хората на религиозна идентичност“, каза той.

Стефан Лазаров, бивш председател на ямболския Общински съвет и общественик, припомни, че през периода 1998 – 2001 г. Ямбол е бил градът, където най-много се е учело вероучение, били са обхванати две трети от училищата. Самият той два пъти е издавал катехизисът. Ала след това, за да компенсират недостигащите им часове, учителите най-напред са посегнали на изучаването на религия като свободноизбираема дисциплина и за 2 години постигнатото се е сринало.

В крайна сметка се стигна до решението след провеждане на първите занятие през месец май в Математическа гимназия да се анализира какви ще са реакциите.

About the Author :

Leave a reply