Правителството се лута за Шенген, не знае какво да прави

Ямбол, 30.08.2023 г.

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов прокоментира позицията си относно Правителството Денков-Габриел,което при избирането му си  постави като водещ свой приоритет влизането на страната ни в Шенген, но до момента се лута и прави твърде малко по същество.

Новините от Австрия не са оптимистични. Тепърва да се говори за промяна на общественото мнение в страната, е несъстоятелно. Новото правителство трябва да положи далеч по-съществени усилия –  подчерта също  Петър Витанов  

Евродепутатът-социалист напомни, че преди по-малко от година благодарение на усилията на неговите колеги е била преодоляна съпротивата на Швеция.

Бяха проведени серия от срещи на високо ниво – със Стефан Льовен, президент на ПЕС, с бившата министър-председателка Маргарит Андершон, с всички евродепутати от Швеция, изпратихме делегация, написахме си домашното и в крайна сметка шведските социалисти обърнаха своето мнение, участваха в устойчиво мнозинство в шведския парламент и резултатът е налице.

Според Петър Витанов е време представителите на либералните партии, както и тези на Европейската народна партия, да постигнат конкретен резултат.

И в Австрия, и в Нидерландия управляват техни представители. Този проблем може да се реши на паневропейско ниво, заедно с големите политически семейства и затова смятам, че усилията, които полага българското правителство, изглеждат крайно недостатъчни. Трябва да е ясно едно – необходима е подкрепата на големите и влиятелните сили в Европа, защото въпросът изобщо не опира само до Хага или Виена .България и Румъния трябва да вървят заедно в този процес, коментира още той.

А в заключение направи и откровен коментар за ситуацията в България.

Сякаш българското правителство се лута, не знае какво да направи. Спомням си, че една година обвиняваха предишните, че няма стабилно правителство, изброяваха се проблемите с корупцията. Днес, два месеца след съставянето на ново редовно правителство, не изглежда решен нито въпросът с мигрантите, нито този с корупцията. Чакаме усилия и резултати в правилната посока, така че България да стане член на Шенгенското пространство.

ПРЕСОФИС на ПЕТЪР ВИТАНОВ
Ръководител на Делегацията българските социалисти в ЕП
About the Author :