Правителството връща социалната справедливост

DSC_7135За 9 месеца управление правителството започна да възстановява социалната справедливост в държавата, около това се обединиха в изказванията си премиерът Пламен Орешарски и лидерите на двете партии, подкрепящи правителството му – Сергей Станишев и Лютви Местан, на националната среща с медиите „Открито управление”. Информационният сайт „Делник” и вестник „Неделник” са една от малкото регионални медии, които бяха поканени и се включиха в срещата. В нея взеха участие над 200 медии, а националните телевизии, радиа и вестници бяха представени и на най-високо ниво – от директорите и главните редактори. Срещата се излъчваше пряко по обществената телевизия, което явно имаше смисъл, след като присъствах на нея и видях едностранчивото й отразяване в една голяма част от медиите.
Затова аз лично ще се въздържа от коментар и само ще цитирам факти.
Премиерът Орешарски обясни, че е се заел с трудната задача да стабилизира страната след период на управленски волунтаризъм – еднолично управление с хаотични икономически и социални политики, с доста нарушени принципи на демократично управление, с икономика в няколкогодишна депресия, с тенденция на изтощаване на фискалните резерви и разрастване на дълговете, както в правителствения сектор, така и в сектора на държавните предприятия. Много български граждани и домакинства в този период бяха обезверени, притиснати от нарастваща бедност и социално отчаяние. Като  най-красноречив пример в какво състояние е заварил държавата премиерът посочи раждаемостта – в края на 2009 г. след управлението на правителството на Станишев е имало 81 000 новородени бебета – рекорд за последните 20 г., а в края на 2013 г., след управлението на ГЕРБ, раждаемостта е 59 000 бебета – тъжен рекорд за последните 50 г. Пламен Орешарски не скри, че социално-икономическата обстановска в страната остава трудна, но се виждат първите позитивни сигнали за развитие на бизнеса, защото правителството се ръководи от разбирането, че без да се възстанови икономическото развитие не може да бъдат решени другите обществени или социални проблеми.
Премиерът обясни, че само за втората половина на 2013 г. приходните агенции са събрали с половин милиард повече в сравнение със същия период на 2012 г., но за разлика от предишното правителство те са успели да върнат на практика цялото ДДС на бизнеса – в средата на 2013 г. заварили 710 млн. лв. невъзстановен ДДС, а в края на 2013 г. приключили с 240 млн. лв. невъзстановен, но в срок, ДДС.
Орешарски изтъкна, че са ускорили усвояването на европейските фондове – в края на март 2013 г. реално изплатените средства по оперативните програми са били 37 % от всички предвидени в 7-годишния програмен период средства, към края на февруари са достигнати 58,6 %.
Въпреки началните колебания, премиерът подчерта, че бежанската криза е овладяна.
Според него най-острият дефицит на общественото и социално-икономическото ни развитие е спазването на върховенството на закона, което означава еднакви правила за всички. Той уточни, че правителството ще продължи да насърчава инвестиционната активност и предприемачеството.
Само за тази година е планирано да бъдат въведени нови 40 услуги в публични сектор като стъпка към електронно правителство. Премиерът отговори на нападките за разпределението на 500-те млн. лв. от Програмата за растеж. Той изнесе факти, че при предишното управление на ГЕРБ 86 % от капиталовите разходи на държавата са били насочени само към общини на ГЕРБ, 4 % за общини на БСП, 2 % за общини на ДПС и само 8 % за всички останали. Сега съотношението е сравнително равномерно. 36 % от средствата на програмата са за общини на ГЕРБ, 24 % за общини на БСП, 17 % за общини на ДПС и 33 % за общини на всички останали партии и коалиции.
Премиерът изтъкна, че първите позитивни сигнали за подем на икономиката от края на 2013 г. започват да дават обнадеждаващи резултати за безработицата. За първите два месеца на годината са заявени 3600 повече работни места, отколкото през същия период на 2013 г. Продължава да се залага и на мерките на временната заетост, по програма „Сигурност” ще бъдат наети 5000 безработни, които ще изпълняват охранителни функции най-вече в по-малките населени места, които са обект на битови престъпления.
Остър дефицит на справедливост
Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че неговата партия иска да върне политическият дебат там, където му е мястото, защото политиката е разговор за бъдещето, а не махленско говорене.
Според него през последните 24 г. се е натрупал остър дефицит на справедливост, което се усеща от хората като най-голям проблем на българската държава и на политическата система, а през последните 4 г. има дефицит на нормалност и перспектива за хората и за държавата.
„Наблюдавайки работата на кабинета Орешарски, аз днес съм по-убеден, отколкото в момента, в който го номинирах за премиер, че това е правилният човек, който не само беше най-добрият министър на финансите за последните 20 г., но и човек, който може да задвижи икономиката”, каза Сергей Станишев.
Той отново припомни, че за БСП един от основните приоритети е възстановяването на нормалното функциониране на българската държава и общество и на справедливостта.
Лидерът на социалистите заяви, че е убеден в правилната посока на пътя, който правителството е избрало, и оттук нататък БСП очаква от него от прилагането на спешни спасителни мерки, които да овладеят ситуацията и да решат най-острите кризисни проблеми, да премине към по-системно и цялостно изпълнение на програмата, която е утвърдена от парламента. Станишев изтъкна, че е необходима и се работи по нова политика за индустриализация на България, в която държавата трябва да формулира свои водещи възможности как да стане по-ефективна в индустриално отношение. „Очакваме политиката на социално размразяване, която започна от първия ден на правителството със спешни мерки за хората, които имат нужда, да продължи още по-ясно и категорично”, каза още лидерът на БСП и допълни: „Докато правителството на Пламен Орешарски изпълнява програмата, с която е избрано, то може да разчита на категорична подкрепа от страна на БСП”.
Нова земеделска
политика
Правителството ще въведе нова земеделска политика още през 2014 г., която ще реши фундаментално проблемите на българското земеделие и затова заслужава пълния си мандат, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Той поясни, че при присъединяването към ЕС България е допуснала грешката само 6 % от земеделските производители да получават 80 % от размера на преките плащания, които са 1,082 млрд лв., а обработващите до 10 дка са изключени от този механизъм.
Местан обясни, че от 2014 г. през новия програмен период ще се прилага т. нар. преразпределително плащане, чрез което всички малки и средни стопанства, обработващи площ до 300 дка ще получават 45 лв. пряко плащане на декар. От това няма да пострадат едрите производители – те ще продължават да получават по 30 лв. на дка. Най-важната промяна според Местан е, че малките рискови производители, които обработват до 1-2 хектара, ще получават константна субсидия от 1250 евро без задължение да изпълняват зелените ангажименти, които няма да бъдат обвързани дори с конкретно производство. Той поясни, че тази мярка ще засегне 70-80 000 земеделски производители. Парите за тази нова земеделска политика ще дойдат от преките плащания за новия програмен период, които са увеличени. Новото е, че правителството се отказва от принципа за преразпределение на парите на хектар и разделя земеделските производители на големи, средни и малки, като засилва акцента за подпомагане на малките земеделски производители.
Това според Местан е най-радикалната промяна, за която земеделският производител е можел да мечтае през изминалите 7 г. членство на България в ЕС и в същото време е най-радикалната стъпка за създаване на трайна заетост и в българското село. Лидерът на ДПС заяви, че е оптимист заради тази решителна стъпка за решаване на безработицата. Според него след евроизборите стратегията за оцеляване на кабинета Орешарски ще се трансформира в стратегия за ускорено изпълнение на програмата на правителството и за необходимите реформи.
Посоките
на държавата
На въпрос кои са трите посоки, в които водят държавата, Пламен Орешарски отговори, че това са възстановяване на икономическото развитие; възстановяване на държавата и на върховенството на закона, което за него е спазването на единни правила, и повече солидарност. Според Сергей Станишев посоките са възстановяване на чувството за справеллисот в обществото, възстановяване на нормалността в държавата и икономическо и обществено развитие. За Лютви Местан трите посоки са държавност, икономика, справедливост.
Европейска позиция за Украйна
По темата за Украйна премиерът коментира, че в тази конфронтационна среда между Русия и ЕС българската позиция трябва да бъде по-балансирана, но тя изхожда от европейската. Според него един от най-важните приоритети в тази ситуация е да се защити българското малцинство в Украйна, което е между 250-300 хиляди. Премиерът уточни, че на извънредното заседание на върха в ЕС заедно с още 4-5 държави са застъпили позицията, че евентуални санкции за Русия не трябва да водят до санкции за страните членки, както е в случая с България.
Сергей Станишев изтъкна, че България като държава е най-заинтересована в най-кратки срокове да се възстанови и развие сериозен политически диалог и затова не подкрепя действия от която и да е страна, които нагнетяват ситуацията, защото ние ще бъдем най-засегнати от евентуална ескалация на конфликта, в това число и от една нова студена война. „Търкането” между двата големи камъка, както Станишев илюстрира конфликта, е опасно за просперитета и стабилността на България и трябва да бъде избегнато.
Спорните теми между ДПС и БСП
На въпрос дали се изострят отношенията между БСП и ДПС заради спорни теми като агитацията на майчин език Лютви Местан заяви, че не претенцията генерира етническо напрежение, а нерешаването на дискриминационния проблем. Според него не трябва в тези различия да се търси риск за нестабилността на кабинета Орешарски, защото смисълът на управлението не може да се сведе до една отделна тема, колкото и важна да е тя за ДПС.
Сергей Станишев уточни, че няма лесно съвместно управление. Според него БСП не са подкрепили в Изборния кодекс да има агитацията на майчин език и уседналостта не защото са принципно против, а защото сега не е моментът, защото може да се използва за нагнетяване на истерия, на патриотарство, което е много далеч от реалния патриотизъм.
Обсъдени бяха още много теми: за данъците, които според премиера няма да се намаляват повече, но няма и да се увеличават; за тока, който няма основание да се увеличава, но ако евентуално се увеличи, например, догодина, ще се увеличат и компенсациите за най-засегнатите, за вноса на земеделска продукция и други, но е трудно три часа диалог да бъде предаден в една весникарска страница. По-важно е заявеното намерение подобни срещи да бъдат част от желанието за реално открито управление, за да стигне информацията за направеното до хората.

Диана Иванова

About the Author :