Правденци отбелязаха 80 г. от смяна името на селото

DSC02005Доуруклий е старото име на с. Правдино. Смяната на името става точно преди 80 г. И като хора, които добре познават историята, искат да я предадат на по-младите, правдинци се събраха на тържество. Хора на по 70 и повече години достолепно седнаха в салона на читалището, изслушаха доклада на км.наместник Каля Атанасова, преровиха старите спомени, за да може и по-младите да научат още подробности от живота, да се докоснат до интересни факти и да се гордеят, че са родом от малко, но славно селище.

Възникнало по време на турското робство, селото е обозначено в руска карта като Доуруклий с година на основаване 1829. В най-далечното минало тук имало 106 къщи, а през най-добрия си период – 1965 г. жителите достигнали 879 души. Най-интересните постройки са старото училище, католическата и източно-православна църкви. Населението се занимавало основно със земеделие и животновъдство. Интересна подробност е , че северно  от Правдино преминава Еркесията, на юг са развалините от старата крепост „Добрак”, днес известна като „Старото кале”. Точно на това място  движението по останките от зида предизвиква глухо кънтене, което навежда на мисълта, че под него има неразкопано подземие или крепост. Според историята от тук преминавал пътя за Цариград, тук се криели хайдути  с дружините си. Интересна местност в Правдино е и „Момите”. Селището  е известно и с минералния си извор.

Днес Правдино си е все така живописно и интересно. Всеки, който обича историята, може да се разходи в околностите и да се възхищава на красотата. Тъжен е фактът, че с постоянен адрес  са само 43 жители. Но пък това са все хора, които обичат родното  място, милеят за него и вярват, че Правдино няма да изчезне от картата на България.

С уважение към този силен български дух към присъстващите в залата се обърна кметът на общината Митко Андонов. „Зная, че всеки от вас може да разказва легенди и реални случки от живота тук, може да възкреси песни, обичаи, да изрежда местни родове…Това е силата на едно селище – съхранения спомен, който „върви” от поколение на поколение. И поддържа корена здрав, непреклонен, български”, каза той и отправи пожелания за здраве и оптимизъм.

Последва един богат концерт на ансамбъл „Златен клас” Зимница. Танцьори, певци и оркестранти  доставиха истинско удоволствие на правдинчани, които искрено се възхищаваха на танците, на носиите, на песните. Забравили за годините и за грижите си малко по-късно всички се хванаха на хорото.

About the Author :