По стъпките на родното

1На 11 август част от социалните услуги в община „Тунджа” – Дневните центрове за стари хора в с.Генерал Инзово и в с. Скалица,  заедно с  Дневен  център за възрастни хора с увреждания – с. Веселиново, посетиха Странджа планина, яз. Малко Шарково и местността „Белянката” до с. Иглика и община Болярово, за пикник на открито сред красивата природа.

Първа спирка от съвместното посещение на възрастните хора бе едноименния язовир до с. Малко Шарково, община Болярово. Ранната утрин на 11 август, топлото галещо слънце, предвещаваше хубав летен ден – напълно в синхрон с настроението на всички пътуващи.

2Невероятното съчетание на безкрайна шир, лекия полъх, носещ прохлада и високи борови гори подейства благотворно и релаксиращо на всички присъстващи. Разходката до един от най-големите  язовири в страната- забележително място както в национален,така и в европейски мащаб от гледна точка на защитените видове птици, които зимуват там, беше запечата с много снимки, уловили щастливите усмивки на потребителите на социалните услуги.

След посещението а на язовира,  ръководителите и част от потребителите на социалните услуги проведоха беседа със свои колеги от разположените в близост до водоема социални услуги – Дом за възрастни хора с умствена изостаналост и Защитено жилище.

3След приятните мигове на яз. Малко Шарково, посещението на възрастните хора продължи към следващата дестинация – местност „Белянката”, с.Иглика, сгушена сред красивата Странджа планина.

Навлизайки все повече в сърцето на планината, обгърнати от красиви местности и природа – запазена и съхранена от човешки досег, притихнали  сред тази красота като че ли всеки от пътуващите все повече усещаше някак различно тази среща – повика на българското, на родното и най-милото. Апотеоз на тези емоции бе пристигането в местността „Белянката“ – място събрало в себе си всички тези чувства – най-чисти и свидни, родолюбиви и български.

4Огромно удоволствие за възрастните хора бе присъствието на един  достоен българин вдъхнал живот на тези „кътчета на България” – Димитър Терзиев, или както всичко го познават Американеца. Бай Димитър лично приветства и посрещна с гостоприемството на добър стопанин своите гости, за всеки намери добра дума и време за разговор. Провокиран от интереса на възрастните хора Бай Димитър разказа на кратко своята история – от младостта и напускането на Родината до днес и все така с благата си усмивка ги изпрати със заръката отново да се върнат тук.

Красивата местност, досега с природата и човешката грижа с мисъл за съхранение и предание към идните поколения, много лесно предразположи всички присъстващи да почувстват мястото като свое и много близко. Духът на българското, любовта по всичко родно зовеше от всяко кътче. Безграничната добродетел, с мисъл да съградиш и оставиш нещо истинско и стойностно след себе си, докосна възрастните хора най-силно при посещението на параклиса „Успение Богородично” – място за единение, мир и добротворчество.

5Държейки запалена свещ в ръка всеки един от тях отправи молитва, да се срещат все повече добри  дела и хора, които да им вдъхват живот.

На поляната на „Белянката“, след приятния обед последваха редица забавни игри, занимавки и закачки за потребителите на Дневните центрове от община „Тунджа”. Победители бяха всички престрашили се да участват, за всеки отбор имаше сладки изненади и награди. Най-оспорвана бе надпреварата дърпане на въже, а демонстрация на точност ,концентрация на вниманието и прецизност, възрастните хора демонстрираха при играта с малки медицински топки. След кратка пауза и заслужен отдих потребителите на социалните услуги бяха изненадани със забавни гатанки, а поощрителните награди предизвикаха много усмивки.

6Народните песни съпровождаха забавните дейности през целия ден. Под ритмите на българския фолклор, майсторите на танца напълно импровизирано спретнаха надиграване с ръченица, а когато зазвуча право българско хоро всички захванаха дружно.

В края на пикника сред красивата природа присъстващите напълниха вода за здраве и лек от съградената чешма, и хвърлиха монета за късмет и благополучие, и за да се върнат отново.

 

 

Златка Димитрова

Иванка Иванезова

About the Author :