По ромски волно и темпераментно

20150408_193259За волния дух на ромите, за техните лирични напеви и танците, наситени с горещ темперамент, е писано и казано много. Това пролича и в начина, по който отбелязаха своя международен ден (8 април) ромите в селищата Стефан Караджово и Попово.

Кметствата в тези населени места, съвместно с читалищните ръководства, организираха прекрасни празненства за ромските жители.

20150408_195938В една от залите на читалището се повеселиха до насита ромите в Стефан Караджово. А за музикалното оформление основната заслуга бе на талантливия млад изпълнител Божидар, чиито инструментални изпълнения бяха наслада за всички присъстващи. До късно не секваха веселите разговори и ритмичните танци, съпровождащи празника. Празнична програма бяха подготвили младите ромски танцьорки – освен ромски, те танцуваха и руски и народни танци. А самодейките от фолклорната група „Извор” също ги поздравиха с песен. Поздравителни слова получиха и от кмета на селото Тодор Куртев.

11144771_343371102539580_1190961797_oИ в село Попово стана весел празник, за който местните ромски жители говорят с благодарност. Приповдигнато настроение, мелодични изпълнения на гайда, добре подбрани песни и много танци белязаха този празничен ден! Поздрав към тях отправи и обичания от всички, загрижен винаги за техните проблеми кметски наместник Ангел Апостолов. Веселието бе обхванало всички присъстващи, които на воля се позабавляваха, забравили сякаш за проблемите на всекидневния бит.

Средствата за празничната почерпка бяха предоставени от общинското ръководство в Болярово по искане на местните управляващи – Тодор Куртев, кмет на с. Стефан Караджово и Ангел Апостолов, кметски наместник на село Попово. А ромите доказаха за кой ли път, че умеят да се веселят – тъй, както само те знаят и могат!

About the Author :