По искане на Окръжна прокуратура – Ямбол бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на турски гражданин, обвинен в контрабанда на парфюми и шапки, чиято стойност възлиза на 477 449 лева

Ямбол, 11.04.2023 г.

По искане на Окръжна прокуратура – Ямбол бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на турския гражданин Х. Й. Той е обвинен за това, че противозаконно е пренесъл през границата на страната търговски стоки в големи размери. Контрабандата е осъществена на 05.04.2023 г. през ГКПП – Лесово, обл. Ямбол. Престъплението е квалифицирано по чл. 242, ал.  1, б. „д“ от НК.

По време на разследването е установено, че обвиняемият е управлявал влекач с полуремарке с румънска регистрация, с който на горепосочената дата е пристигнал  на митническия пункт в Лесово. Превозното средство е преминало на входящо трасе от Турция към България. Х. Й. е декларирал, че превозва памучни прежди.

Митническите служители са селектирали товарния автомобил за щателна проверка. В хода на контролните действия със специализирана рентгенова апаратура е установена подозрителна плътност в товара, която не отговаря на декларираните стоки. При последвалата физическа проверка, митническите инспектори установяват, че само в задната част на товарното помещение са подредени памучни прежди по метода „тапа”, а останалата част от товара съдържа 450 кашона с недекларирани общо 43 576  броя парфюми и тоалетни води, също и 1180 текстилни шапки с козирка – всички  стоки с обозначения на световноизвестни марки. Общата стойност на контрабандните стоки възлиза на 477 449 лева.

Определението на Окръжен съд – Ямбол подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Бургас.

About the Author :