По-високи цени и без междунни спирки в Ямбол за междуселищния транспорт от 1 май

111С по-високи цени на билетите и без междинни спирки в Ямбол ще вози междуселищният транспорт от 1 май. До това положение се стигна, след като община Ямбол прекрати договора с превозваческите фирми и не се съгласи да съгласува новите маршрутни разписания на общините „Тунджа” и Стралджа, докато не бяха премахнати всички междинни спирки в града. По този начин единствената начална и крайна спирка в Ямбол по всички направления остава само автогарата. За двете общини алтернативата беше или да няма междуселищен транспорт от 1 май, или да се съгласят на тези абсурдни условия, които са в ущърб на пътуващите.

След съгласуване на 74 разписания на територията на община „Тунджа” областният управител е възложил спешна мярка за осъществяване на транспортната услуга за максималния срок от две години.

На 30 април община „Тунджа” подписа договор с 9 превозвачески фирми, според който маршрутните разписания се запазват като досега, но се премахват спирките в града и по разклоните, които са част от републиканската пътна мрежа, а цените на билетите се увеличават средно с 20 %. За някои от селата цените ще се повишат с повече от 20 %, защото се оказва, че маршрутните разписания не са точни. Например, до Хаджидимитрово е изчислен маршрут до спирка Винпром „Марвин”, а за да влезе в селото автобусът трябва да измине още 2 км в едната посока.

Веднага след спешното решаване на проблема с междуселищния транспорт община „Тунджа” започва подготовката на обществена поръчка за избор на превозвачи, като ще прецизира маршрутите и разписанията, така че да отговарят в максимална степен на нуждите на хората по селата.

Неизползването на междинните спирки в Ямбол ще създаде изключително големи неудобства за пътуващите. Най-засегнати ще са учениците и работещите. Проверка на община „Тунджа” показва, че пътуващите ученици, които ползват междуселищния транспорт са 250. Тези, които се обучават в учебните заведения в отделните краища на града, ще се наложи да закъсняват, защото вече сутрин ще трябва да пътуват от автогарата до тях. Това ще доведе и до оскъпяване на превоза, защото ще ползват и градски транспорт или такси. Проблем ще бъде и за някои от работещите да хванат навреме автобусите за обратно, защото работното им време няма да позволи да се придвижат от работното си място до автогарата.

Пътуващите хора са възмутени от промените и обмислят дали да не предприемат протести пред сградата на община Ямбол.

 

About the Author :