Поща “Неделник”: Неверни слухове за Дом за стари хора

pic2913Мила редакция на в-к „Неделник”,

Пиша ви писмо от Дом за стари хора – Ямбол. Дълбоко съм възмутена от простотията и некомпетентното виждане на някои хора за Дом за стари хора – Ямбол.

Искам да разкажа за домуващите. Някои от тях пребивават в дома вече по 18-19 години. Повечето домуващи са чакали ред от порядъка на 7 години. Ако действително е лошо в дома, порталът е широко отворен и никой не го задържат насила.

Всички стари хора са дошли по различни причини, а основната е, че няма кой да ги гледа вкъщи, а ако отидат в частен дом, трябва да плащат от порядъка на 600-700 лв., което не е по силите на 99% от домуващите.

А в дома да не им е лошо?!

  1. На пазар ходят ли и носят ли тежките торби – не
  2. Готвят ли – не
  3. Ток харчат ли вкъщи – не
  4. Вода харчат ли вкъщи  – не
  5. Тупат и бършат ли – не.

В дома всеки домуващ разполага с легло, ракла, библиотека, гардероб, баня с тоалетна, а в коридорчето има шкафове и мивка. На всеки домуващ в столовата се сервира храната  като в ресторант и се отсервират съдовете. На три дни се постилат прани покривки. Доктор, фелдшер и сестри са винаги на разположение на домуващите. Санитарите поддържат хигиената по коридори и стаи.

Има две болнични крила, където лежат тежко болни след инсулт, инфаркт, в инвалидни колички. За всички тези грохнали старци се полагат необходимите грижи, къпане, сменяне на памперси, хранене, сменяне на постелъчно бельо.

На всеки домуващ със заявка от негова страна му се закупуват лекарства.

Мила редакция, дълбоко съм възмутена от некомпетентни и глупави хора, които очернят толкова положителни качества на работещите в дома.

Самият дом е строен преди тридесет и кусур години, необходимо е основно саниране, но кажете с какво е виновен персоналът и кой дава право на такива клюкари да очернят дома и персонала му. Не ми е ясно какво искат от тази обрулена държава.

На такива, които разнасят невярна информация из град Ямбол, аз казвам: „Хора, засрамете се”.

На домуващите и персонала желая здраве!

С уважение: Лиляна Нарлиева

About the Author :

Leave a reply