Поща „Делник“: Какво се случва в Първа поликлиника?

Повече от две седмици се налагаше ежедневно посещение на Първа поликлиника (ДКЦ1 ЕООД) в Ямбол. Всеки ден се прибирах, канейки се да напиша наблюденията и впечатленията си и все отлагах.

Днес реших, че все пак е важно да се пише за тези неща.

Намираме се в ИЗВЪНРЕДНА ПАНДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА ЗАРАДИ КОВИД 19,

строгите мерки и изисквания към всички нас и санкциите за неспазване не са никак леки и формални! Глоби за тези, които не носят маски на обществени места – в магазини, поликлиники, институции… Задължителна дезинфекция при влизане и излизане, строга лична и на обществени места хигиена, задължително миене на ръцете със сапун и дезинфекция, особено след посещение на обществена тоалетна…При наличие на потвърдени случаи на COVID-19 в населеното място честотата на дезинфекционните мероприятия трябва да се увеличи, като в зависимост от обектите тя може да варира от 4 пъти на ден до дезинфекция на всеки час или след всеки курс (например при транспортните средства). Нали така? Няма да изреждам повече…

С изключение на маските, които носят пациентите, никоя друга от споменатите мерки не се спазва в поликлиниката.

Впрочем, искам да попитам управителя на Първа поликлиника има ли санитарки/хигиенисти и дезинфектанти там?

За периода, в който посещавах поликлиниката в различни часове на деня, не видях нито веднъж (или да личат мокри следи) да се мият и дезинфекцират коридорите; тоалетните миришат ужасно (меко казано, разнася се неописуема воня!) , няма дезинфектант, препарат за миене на ръцете, не се почистват често, вратите на някой от тоалетните по етажите (напр. втори) не се заключват, ако рискуваш да влезеш – клекалото /гърнето е точно срещу входната врата – идеална гледка, ако се отвори неочаквано от многобройните пациенти в поликлиниката! В кабинетите, които посетих (но не частните на личните лекари), можех да си напиша името и да се чете идеално при наличието на един пръст прах, имаше големи паяжини, което говори колко често и как се почиства. И друго ми направи силно впечатление – става един пациент и веднага без никаква дезинфекция ляга следващия…

Обърнах внимание за паяжините, но ми отговориха да не гледам, където не трябва….

Обадих се, за да запазя час за следващия ден, но ми казаха, че са заети всички часове. На следващия ден на моя позната сутринта дадоха за преглед за след обед за 15 ч., а на мен – два часа след нея за 12.15 ч. за същия специалист?! Изненадах се по три причини: 1. Нали заявиха по телефона, че всички часове са заети?; 2. Как така при ранно посещение лично дават час за след обед, а след 11 ч. има свободен час за 12.15 ч.?; 3. И най-шокиращото бе, че този специалист работи до обед?! Успях все пак да открия лекаря в кабинета. Наложи се да ни приеме и двете (повиках да влезе и другата госпожа за 15 ч.)

Убедена съм, че софтуерът улеснява работата на регистратурата с графика на всеки специалист, не е възможно друго!

“Конституцията на Република България предвижда специална защита на здравето на гражданите, третирайки го като изключителна обществена ценност.

За целта с чл. 52, ал. 3 от Конституцията държавата е задължена да закриля здравето на гражданите…”

“Здравето на гражданите се определя като състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие с чл. 2 от Закона за здравето. Опазването на здравето на българските граждани е национален приоритет.”

Уважаеми институции, отговорни за здравето на хората, уважаеми управител на Първа поликлиника, благодаря ви, че се “грижите” за опазване на здравето ни!

Таня Кирова

About the Author :

3 Comments to “Поща „Делник“: Какво се случва в Първа поликлиника?”
 • СОТИРКА Аврамова
  May 27, 2021 - Reply

  На 26.05.позвъних на информация да запиша час при специалист.На седемнадесет (17) опита не ми се отговори. Само два пъти беше заета линията и веднъж ми затвориха преди да кажа и дума. Наложи се да отида до поликлиниката,където много сърдито и неучтиво ми казаха ,че “доктора вече не работи тук”. Що за обслужване в здравно заведение?????

 • Аз
  June 15, 2021 - Reply

  Това е България. Иначе властимащите само се правят че подобряват гарда, а за истински съществените неща нищо не правят. Отвръщение към управническата система на страната. Това е България! Бог да ни е на помощ!

 • паце.енд
  June 15, 2021 - Reply

  ЗАЩО НЕ избраха нов управител на ДКЦ 1 – Ямбол на 1 юни ? !? Конкурс за избор на управител на ДКЦ № 1 е обявен от община Ямбол. Решение за това бе взето на последната сесия на общинския съвет през април.
  Конкурсът ще бъде проведен от 7-членна комисия в състав 3 представители на общината, трима общински съветници и един представител на Регионалната здравна инспекция. Участниците ще преминат през два етапа. Първият е проверка съответствието на представените документи с предварително обявените изисквания. Вторият етап, насрочен за 1 юни, е събеседване и представяне от кандидатите на подготвената от тях Програмата за развитието и дейността на лечебното заведение.
  Съгласно решението на ОбС, сключеният с настоящия управител д-р Венцислав Иванов Славов договор за управител на „Диагностичноконсултативен център № 1 – Ямбол“, е продължен със срок на заемане на длъжността – до провеждане на конкурс за избор на нов управител на дружеството.

Leave a reply