Поща „Делник“: Искрено споделено

Като бивш дългогодишен учител и директор на детска градина, не стихва да ме вълнуват проблемите, свързани с Предучилищното образование.

За да напиша тия редове ме провокираха наскоро проведения в община Ямбол конкурс за директор на детските градини „Свобода”и Валентина”, както и преживяната лично от мен ситуация в недалечното минало.

През 2013 година участвах в конкурс за директор на ДГ„Свобода”. Кандидатите бяхме аз – Донка Налбантова – с директорски стаж 24 години и Мария Янева – учителка.

Комисията, която провеждаше конкурса бе назначена по времето на бившия кмет на Община Ямбол, господин Георги Славов и бе в  състав:

Председател:Антон Кабрански

Членове:       Неда Бъчварова

Димитринка Георгиева – експерт по предучилищно възпитание

Лиляна Рибарова – от отдел „Човешки ресурси”.

В състава на комисията не бе поканен ст. експерта по Предучилищно възпитание към РУО Ямбол.

Решаването на загадъчния тест се състоя преди обяд. Попълнихме го. Казаха ни след един час да дойдем за резултата. За целта изчаквахме във фоаето на втория етаж на община

Ямбол. Появи се един от ямболските  депутати. Последваха поздрав и ръкостискане с г- жа Мария Янева, след което господинът се качи при кмета.

За обявяване на  резултата от теста, във фоаето при нас дойде пратеничка на комисията, в лицето на Лиляна Рибарова, която се обърна към мен с думите: „Налбантова, казаха ми да ти

кажа ти да си отиваш”. Обърна се и към Мария Янева, прегърна я през рамо и й каза: ”Ти пък ела с мен” и я отведе при комисията.

Та това беше процедурата по обявяване на резултата. До онзи момент не бях чувала, нито бях виждала по такъв „законен”начин и с такъв”Протокол” да се обявяват резултати от конкурс. Беше излишно да участвам повече  в този театър и да предприемам каквото и да било.

Още същия ден, на обяд г-жа Мария Янева бе представена и назначена за директор на ДГ„Свобода”. А аз през това време си вземах обратно документите от общината. Служителката,

която бе и член на комисията, ме попита дали ще ги съдя. Отговорих: „Не, Бог е този, който ще съди”.

Отправям моите поздравления към господин Ревански, кмет на Община Ямбол и към господин Керязов, ресорен заместник-кмет, за това, че прецизно и с протоколи бяха обявени в публичното пространство резултатите от всеки етап на конкурса за директор на ДГ „Свобода” и “Валентина”.

 

Донка Налбантова

About the Author :

2 Comments to “Поща „Делник“: Искрено споделено”
 • Пенсии разни...
  July 30, 2020 - Reply

  24 години директорски стаж… ?! (Много бе!) Сигурно е имала и още толкова стаж като учител… А преди това е следвала поне четири години… И сега тази тази жена трябва да е на 70 и кусур години, ама драпа и тя за директорско място.
  Абе, това ли са ви кандидатите? Няма ли млади хора в този град?

 • Кандидат-директор
  August 6, 2020 - Reply

  И аз бях голяма работа едно време, ама сега…
  Не искат да ме вземат в нито едно ЦДГ. Защо така? Дипломи ли нямам? Педагогики – детски, начални, професионални… отпреди и след комунизма. Радвам се, че все пак има някаква полза от тях – не давам пари за тоалетна хартия.

Leave a reply