Поща “Делник”: Из дебрите на здравната система

1До управителя на НЗОК

До министъра на здравеопазването

До Комисията по здравеопазване

в Народното събрание

СИГНАЛ

от Стоян Тенев от Ямбол

Искам да изразя възмущението си и да сигнализирам за проблем, с който се сблъсках като пациент, но вероятно касае и много други като мен.

На 20 април 2018 г. – петък, по искане на кардиолога д-р Испер, за да ми назначи лечение, с направление по Здравна каса потърсих пулмолог в Ямбол и единственият специалист в града, който е на работа, беше д-р Татяна Петкова, началник на Пневмо-фтизиатричното отделение в МБАЛ „Св. Пантелеймон”.

В 10,10 ч. позвъних на вратата на отделението, въпреки че видях надписа, че д-р Петкова преглежда след 12,30 ч., защото исках да си запазя час или поне да попитам дали ще мога да бъда прегледан. Отвори ми жена от отделението, която ме увери, че няма да има проблем с прегледа след 12,30 ч. и каза, че не записват предварително пациенти. Помолих я да ми вземе направлението, за да съм сигурен, че ще ме прегледат, но тя отказа и ме успокои да не се притеснявам, че всичко ще е наред. Отидох в 12,30 ч., застанах пред кабинета на д-р Петкова, бяхме 4-5 човека. Дойде лекарката видя едва възрастна жена, покани я да влезе в кабинета, а на останалите пациенти заяви – другите да си тръгват, няма да преглеждам и тръшна вратата на кабинета.

Аз съм пациент, който от 12 г. непрекъснато ходя по мъките на нашето здравеопазване, преживял съм онкологично заболяване и какво ли още не и затова си отстоявам правата докрай. Признавам си, напънах вратата и влязох в кабинета, защото този преглед беше важен за мен, трябваше същия ден да се върна при кардиолога, за да ми назначи лечение, което не търпи отлагане. Попитах лекарката какво не съм спазил, за да отказва да ме прегледа, и се опитах да й обясня защо този преглед е важен за мен, но тя ми заяви, че няма право да преглежда повече от пет пациенти и не може да прави изключения. Не съм човек, който се отказва лесно, и заявих, че няма да напусна кабинета, д-р Петкова тръгна по стаите и аз започнах да я следвам като сянка, за да покажа решимостта си да отстоявам конституционното си право да получа преглед, след което се върнахме в кабинета и още час тя диктува диагнози на сестрата и изписва лекарства.

Накрая, виждайки че за нея съм празно пространство, аз попитах дали ще ме прегледа, но тя категорично отказа и дори ме обиди, но бях толкова емоционално разтърсен, че не запомних точно как ме нарече. Преди това тя „навя и нася” и обиждаше и служителката, която ме увери, че ще бъда прегледан.

Отказах се и си тръгнах, но не мога да се примиря с това, че спазвайки всички правила съм бил на място пред кабинета в определения час, а преди това са прегледани 4 пациенти и от чакащите заедно с мен премина само един. Аз протестирам срещу поведението и грубото държание на д-р Петкова, което не подобава на един медик, още повече, че тя крещя и обижда и мен, и служителката, която ми каза, че ще бъда прегледан.

Освен това според мен е безумие да се определя дневен лимит на специалистите, защото, в опит да ограничат харченето на пари, всичко рефлектира върху пациентите и в крайна сметка страдаме ние. Затова според мен трябва да се помисли не само как да спрем злоупотребите, а и как касата и държавата в нейно лице да обслужва хората, а не всичко да се подчинява на бумаги и други измислени от чиновници правила.

Затова ви призовавам всички, от които зависят правилата в здравеопазването, мислете за хората, защото от вашите ограничения страдат те, а никой не е застанал пред лекарския кабинет и не би си причинил ужаса да се опита да се справи с дебрите на здравната ни система, ако няма сериозен здравословен проблем.

Достатъчно ни е наказал животът с болестите, с които сме принудени да се борим, не ни наказвайте и вие с вашите измислени и пречещи правила.

                                                     С уважение и с надежда, че моят

сигнал няма да остане глас в пустиня:

Стоян Тенев

About the Author :