Почти 400 бона за тревата на стадиона – ще усвояваме ли пак?

IMG_2723 В този текст ще има много, ама много дълъг цитат. Цитат от пресцентъра на община Ямбол, който с тримата си пиари е и постоянна ударна сила в кампаниите по изборите на ГЕРБ. Този пресцентър твърде често лъже. И то най-нагло. Ала лъжите му се забравят от мнозина, и поради това, че черно на бяло не са по страниците на вестниците, доколкото в града ни все още има такива. Очаквах огромна начална фаза по проект за нова лекоатлетическа писта. Поне така бях разбрал от разговори с народния представител от ГЕРБ Иван Чолаков, който познава в детайли спортната инфраструктура.

Вместо това имаме проект за почти 400 000 лева за тревна настилка. Пресцентърът на община Ямбол все пак не е с пълна амнеза, и бегло пише, че през 2012 и 2013 г. е имало подмяна на тревната настилка на градския ни стадион. Първия път, тогава президент бе Галин Илиев, но парите ги даваше Жельо Петков, бе наета фирма, която била сред водещите в страната ни. И имало много терени зад гърба си. Тонове чимове бяха струпани край терена, от тях трудно можеше да се мине. Три месеца изобщо не биваше никой да влиза на терена, защото вървеше и нужното напояване. Тимът на „Тунджа 1915” тогава игра извън Ямбол, в Роза ли беше, вече не помня.

Две години по-късно отново имахме подмяна на тревната настилка тогава вече президентския пост бе взел Илия Илиев. Той, пред „Делник”, многократно изтъкваше, че работи по модерна система. И първия, и втория път се твърдеше, че са вложени много пари.

Сега се оказва, че нищо почти не се е вършело по терена.

Да чуем вече оня дълъг цитат, от пиарите на община Ямбол.

„Нова тревна настилка за близо 380 хиляди лева ще бъде изградена на футболния терен на Градския стадион в Ямбол.Финансирането е изцяло от Министерството на младежта и спорта и е резултат на поредица от разговори между министъра на спорта Красен Кралев и кмета на община Ямбол Георги Славов. Процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет „Реконструкция и модернизация на централен футболен терен на Градски стадион – гр. Ямбол“ вече е обявена на сайта на министерството.

Необходимостта от ремонт и модернизиране на терена е крайно належаща, затова община Ямбол изготви проект с искане за 100% финансиране на стойност 378 827,28 лв. В него са включени дейности като модернизиране на напоителната система, доставка и полагане на коренова зона, затревяване и др.

Градски стадион – Ямбол е имот публична общинска собственост. С решение на ОбС –Ямбол спортният имот е предоставен на Обединен спортен клуб „Тунджа”- Ямбол за безвъзмездно право на ползване със срок от 5 години. Стадионът се ползва за тренировъчна и състезателна дейност от 12 спортни клуба, учебни заведения и граждани.

Футболният терен на Градския стадион в Ямбол е с приблизителна обща площ от 8000 кв. м. Стадионът е построен преди 45 години и за този период теренът е модернизиран само няколко пъти. През 2012 г. и 2013 г. беше извършена подмяна на малка част от коренната система и тревната настилка на футболния терен на стадиона, но резултатът бе незадоволителен и краткотраен. Към настоящия момент настилката е в много лошо състояние. На големи участъци липсва трева, а остарялата и амортизирана дренажна система не позволява оптималното оттичане на водата, което води до образуването на големи локви и пропадания на терена.

Ремонтът на футболния терен на стадиона ще даде възможност за повишаване на нивото на спортната инфраструктура, както и създаване на по-благоприятни условия за постигане на високи спортни резултати.”

Футболът има дългогодишни традиции в Община Ямбол. В продължение много години представителните отбори по футбол на град Ямбол са били участници в професионалните републикански групи. Стадионът в град Ямбол е известен като единственият стадион извън София, на който се е играна официална среща между мъжките отбори на ФК „ЦСКА” и ФК „Левски”.

Край на цитата от пиарите на община Ямбол.

На този стадион, тогава носеше името „Лъсков”, се стичаха над 15 000 запалянковци. Нашите бяха три години в елитната група, тук излизаха срещу Големия Весо и Альоша Карамфилов, както и срещу дузината ябаджии, сред които бе дори и играчът на „Левски” Стоичко Пешев, асове като Бонев, Жеков, Якимов. Дори Гунди е ритал на ямболския стадион.

Сега тимът на „Тунджа 1915” не играе никъде. Никъде, дори и във втора селска група, където е „Ударник” от Иречеково.

И за това голяма вина има и община Ямбол, която не си мръдна пръста през последните осем години, за да не стигне „Тунджа 1915” до този срамен резултат.

Така че тая тревна настилка ме съмнява. Дали няма и тези пари, много пари, близо 400 000 лева, да бъдат просто параван, зад който наши хора да получат лесни пари. Заслужилият треньор по лека атлетика Йордан Атанасов тия дни ме убеждаваше, че лекоатлетическата писта не е забравена, че тя щяла бъде втория етап от реконструкцията на стадиона.

Целият проект обаче е за милион и нещо пари. Хубава писта иска доста средства, а и трибуните искат финикийски знаци.

Дано не съм прав, но се съмнявам да не се получи един стар номер – почва се, нашите фирми усвояват, макар че теренът в случая не е за окайване, и после парите свършват. И момичетата пак тренират на ужасната писта, по която е чудо, че още няма жестока травма.

Дано да не е така, практиката на тия проекти обаче ме прави скептичен, много скептичен.

Борислав Ненов

About the Author :