Почит към празника Трифон Зарезан и всеобщо веселие

IMGP7582Свети Трифон Зарезан всякога е бил почитан и обичан празник. Някога – считан предимно за мъжки в народния празничен календар, но през вековете претърпява известна „феминизация“. Защото българската жена е добра християнка и се готви подобаващо за всеки празник. Ястия приготвя, трапезата изкусно подрежда – пременена и усмихната!

Ще запомнят слънчевия, наситен с емоции 1 февруари 2018 година жителите на село Шарково, община Болярово.

IMGP7583При отлично създадената организация на младия, лъчезарен кмет Иван Апостолов протече този тачен от нашия народ празник на виното и веселието. Придружени от пристигналите за случая музиканти – гайдарят и гласовит певец Илия Георгиев, артистичният акордеонист Николай Караджов и малкият майстор на тъпана Радослав. Внушителна група празнуващи, начело с кмета на общината Христо Христов и местния кмет Иван Апостолов се отправи пред дома на бай Яни Ангелов Георгиев за символичното „зарязване“, както повелява традицията. IMGP7585Възрастният, гостоприемен и щедър стопанин посрещна с вино, ракия и благи мезета гостите си.  След зарязването, извършено от двамата кметове, те отправиха към домакина благодарности за хубавото посрещане, а към всички присъстващи – все така да бъдат тачени и да не забравят красивите народни традиции през годините и жизнерадостни празници като този да събират хората.

IMGP7584После всички се отправиха на гощавка към селския ресторант и насядаха край пищна софра. Празникът прерастна в тържество за всички жители на селото, които пожелаха да дойдат. Уважи го с присъствието си и дългогодишният бивш кмет на село Шарково Иван Стоянов.

Последваха приветствия и вдигане на наздравици от общинския и местния кмет, наситени с благопожелания. Г-н Апостолов благодари на общинското ръководство и на многобройните земеделски производители от селото и околността, които с готовност са се отзовали на призива за подпомагане със средства на чудесната инициатива.

IMGP7586И в село Малко Шарково хората почетоха празника в този ден, сплотени от кметицата Тодорка Метаксова – скромна, добра и сърдечна жена, винаги близо до своите съселяни и техните нужди.

Старинните традиции, свързани с деня на Трифон Зарезан, бяха спазени и тук от местните мъже – и възрастни, и по-млади. А после – колектива почерпка и ведро настроение. И тук хората бяха поздравени от кмета на общината. Здраве, жизнерадост и опазване на българските обичаи пожела на празнуващите г-н Христов.

IMGP7591Да, празници като този сплотятват хората, разведряват душите им. Помагат на всеки да се почувства значим, незабравен, уважаван и нужен на другите. А каква по-осмисляща битието ни социална проява в съвременния хладен свят, белязан от сянката на отчуждението?! Алиенация, непозната за нашия родолюбив и жизнелюбив Боляровски край! И нека такъв да остане!

IMGP7592IMGP7594 IMGP7595

Бинка Величкова

 

About the Author :