Почит към антифашистите

DSC00575Пред паметника на  загиналите геройски преди 70 години Георги Калчев, Костадин Дойчев, Христо Брънков  се събраха ветераните. Под палещите лъчи на лятното слънце поклон пред антифашистите направиха кмета на общината Митко Андонов, зам.-областният управител Иван Иванов, Атанаска Кабакова, председател на ОбС Стралджа, Иван Георгиев, зам.-кмет, Мария Толева, зам.-кмет и председател на ОбС на БСП, представители на БАС от Карнобат, Ямбол, Стралджа, Недялско, Първенец, Поляна…

„Те вярваха, толкова много вярваха, че „животът ще дойде по-хубав от песен, по-хубав от пролетен ден”. Доказаха го с чистотата на идеите, със силата и мъжеството в борбата, с героизма и родолюбието, с готовността за смъртта юнашка”, каза в словото си г-н Андонов, за да припомни събитията от оня тревожен, тъжен 30 юни, когато в тишината на Даржевица  отекват смъртоносни изстрели. „И днес ние сме тук, за да покажем, че сме научили своя урок, че помним и пазим паметта им, че се стараем да живеем така, щото да сме достойни за миналото, което наследихме от героите. И няма значение, че годината е 2014. В този наш свят „заровете падат желязно”, както твърди Шилер. За да вървим напред са ни нужни сили за борба при отвоюване на всяка крачка. Смисълът на дните ни е да създаваме, да преодоляваме, да съзерцаваме, да вярваме, да обичаме…И всички заедно да напишем новата история, от която да се учат, тези след нас.”, добави г-н Андонов в обкръжението на над 100 мъже и жени, застинали в мълчание  и поклон. Като клетва прозвуча финалът на възпоменателното слово: „Питам се колко пъти произнесох думите „подвиг”, „свобода”, „храброст”, „мъдрост”? Достигнаха ли те до всеки от вас? Какви мисли предизвикаха? Мълчанието ни в тишината на Даржевица говори повече от всякакъв диалог. Благодаря ви за тази съпричастност!” …Пропуснаха тежка въздишка ветераните, сподавиха скъпа болка, свалиха шапките.

DSC00599Мария Толева даде думата на Янка Джендова, председател на ОС на БАС Ямбол, която изреди десетки имена на загинали от Ямболския край  в името на свободата и справедливостта и рецитира прочувствено стихове с посвещение на България. Песни за Балкана прозвучаха в изпълнение на пенсионерски клуб Карнобат. Силни  стихове в изпълнение на Кольо Пехливанов и Пенка Иванова разчувстваха множеството. И на паметника полегнаха безброй ярки цветя.

Надя ЖЕЧЕВА

About the Author :