Почитателите на изящното слово погледнаха към света през “Очите на Катерина”

IMG_0929Най-новата стихосбирката на поетесата Катя Маринова “Очите на Катерина” беше представена снощи, 3 май 2018 г. в Синия салон на читалище “Съгласие” в Ямбол. Председателят на Дружеството на ямболските писатели Тенко Тенев откри срещата. Той припомни, че близо три десетилетия Катя Маринова участва в литературния живот, има пет поетични книги. Дебютът й беше през далечната 1994 г.

Стихосбирката беше представена от Елена Алекова – доктор по философия и филология, член на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и на Съюза на учените в България. “Дълго се удивявах на стиховете на Катя Маринова в най-новата й книга – толкова много благина, ведрина, умиротвореност, спокойствие и тишина струят от тях, толкова добра магия и магичност, очарователност…”, бе IMG_0938първият отзив на Елена Алекова. Та спри подели удивлението си, че при толкова болка, хаос, удари под кръста, мръсотия наоколо, а “В очите на Катерина” и в очите на Катя Маринова – безмерно добро, всепрощение, светлина. Има ги дори в плача, дори в сподавената болка, дори в мъчителния спазъм, в споделената и несподелената сълза”. Казано в стилистиката на книгата – очите на Катя Маринова гледат света на светлината и това е удивително за поет на днешното време, отбеляза критикът. Катя Маринова гледа света на доброто и красивото.  За каквото и да пише, тя е в плен на светлината, стихосбирката й събужда вътрешната светлина у човека, допълни Елена Алекова. В анализа й стана дума и за онова всевиждане отвъд времето, отредено на човека, което го има в стиховете – поетесата вижда утре и сега в аспекта на вечността, отбеляза тя.

IMG_0942Самата Катя Маринова, видимо развълнувана, предпочете да говорят нейните чудесни стихове. Преди това обаче тя отбеляза тъжно-оптимистично:” Ще ви завещая моя оптимизъм, че децата и внуците ще превземат оня връх – височината, която ние не успяхме да превземем”. Катя Маринова сподели още, че мъжката й професията на строител винаги й е помагала да пише, че на стихосбирката “Очите на Катерина” гледа като на последната къща, която е изградила.

Топли думи и поздравления към авторката отправиха от залата поетесата Росица Тодорова, адвокат Женя Кайяли, литераторът Росица Бакалова, която беше водещ на поетичният двубой, състоял се през март таи година между Катя Маринова и Ваня Велева. На поставеният въпрос – откъде идва оптимизмът й при толкова болка, Катя Маринова отговори: “Обичам светлината и благодаря на болката, че ме научи да обичам светлината”. А почитателите й научиха, че поетесата подготвя следващата си стихосбирка.

Катя Райкова Маринова е родена в гр. Пловдив. По професия е строителен инженер. Автор на пет поетични книги: „И само болката ни оцеля” (1994), „Пророчица” (1996), „Душа по стръмното” (1999), „Броеница в отвъдното” (2002) и най-новата –  „Очите на Катерина”. Нейни творби са публикувани в литературни антологии, сборници, алманаси, както и в периодичния и литературен национален печат. Превеждана е на руски, сръбски и английски език. Член на СБП.

IMG_0935 IMG_0939 IMG_0951 IMG_0953 IMG_0954 IMG_0955 IMG_0961 IMG_0964 IMG_0966 IMG_0967 IMG_0969

Светлана Чамова

 

 

About the Author :

Leave a reply