Почитаме паметта на Свети апостол Андрей Първозвани – честит празник на всички именици

Ямбол, 30.11.2022 г.

Днес Българската православна църква почита паметта на Свети апостол Андрей Първозвани. Според поверието той пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Христа.

Името на Св. Андрей често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет хляба. От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил в Юдея, той станал един от неговите ученици.

Св. Андрей проповядвал християнството в станалите по-късно български земи по Черноморието, което извършва около средата на първи век.

Българският народ отбелязва Андреевден като празник на семето (зърното). Той е първият от зимния цикъл празници в нашия обреден календар. Този ден се свързва с разбирането, че светлината в денонощието започва да расте – наедрява, затова някъде се нарича Едреевден, а слънцето да помръдва „както пиле в яйце“, всеки ден по-малко денят се увеличава колкото с просено зърно.

В Ямбол днес празнуват над 190 души – 136 мъже и 55 жени.

При господата най-разпространеното име е Андрей с 98 представители. След него се нареждат Адриан – 34, Адриян – 6, Първан – 3, Храбрин – 1.

Най-много празнуващи при дамите са с името Адриана с 34 жени, след това са жените на име Андреа – 11, а Адрияна и Андреана са с по 5 представителки.

Честито на всички именици!

About the Author :