Почина роденият в Ямбол Борис Карадимчев

5da0b9fc7e303ab978533571a054230dНа 81 години изненадващо без да боледува днес е починал роденият в Ямбол популярен композитор Борис Карадимчев. Той е дете, израствало в няколко градове. Семейството му е от София, но докато баща му е военен летец в Ямбол, през на 30 март 1933 г. се ражда синът му Борис. После живеят и в Казанлък, а като се прибират в столицата, новата власт ги интернира в Ловеч, тъй като бащата бил военен летец и семейството произхождало от “нездрави среди”. Родовете на композитора произлизат от Охирд – през 1912-13 г. дядо му Димитър Карадимчев е бил кмет на Охрид, а родът на майка му е от Неврокоп.

Учил е композиция при класиците Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев и Марин Големинов, а става доайен на българската популярна музика. Написал е нотите на около 40 филмови мелодии, над 120 анимационни филма и над 300 популярни песни. Композира песента „Оставаме” от филма „Оркестър без име”, Негови са “Бяла тишина”, изпята от Георги Минчев, “Хора и улици” с гласовете на Мими Иванова и Борис Годжунов преди 40 години, а актуална и днес. Композира най-известните песни на „Тангра” – „Нашият град”, „Циркът”. Автор е на “45 години стигат” и “Времето е наше”, които стават химни на демокрацията. Над 20 години е пропадавал филмова музика в НАТФИЗ, а над 30 години ръководи детската формация “Пим-Пам”.  За 80-годишнитата му  връчват орден “Златен век”.

Помня, че като дете в края на 70-те години композиторът беше в Ямбол, за да се срещна с деца, като автор на детска музика. Много бяхме впечатлени, че известен композитор е роден в Ямбол. А като тинейджъри се заблуждавахме и се ласкаехме, че знаменитата песен на „Тангра” – „Нашият град”, в която се пееше: „Този град, в който аз съм роден, за мнозина навярно е скучен, разпиляват се ден подир ден, просто няма какво да се случи” възпява Ямбол, защото композиторът й е роден в Ямбол. Не си правехме сметката тогава, че автор на текста е Александър Петров, но все пак песента е един от вечните български хитове.

Малко се знае за Борис Карадимчев в Ямбол, но талантът и величието му прославят и града, в който се е родил.

Мир на праха му!

Диана Иванова

 

About the Author :