Почетен гражданин на Ямбол с „Физика на тъгата” в САЩ

ГосподиновРоманът ”Физика на тъгата“ на Георги Господинов вече прекоси океана и ще опита да намери своите почитатели и в родината на Джон Стайнбек. Книгата излиза в САЩ с логото на Open Letter, съобщават от издателството в своя сайт в интернет. Американските любите на изящната словесност ще могат да разлистят книгата от средата на април.

„Романът на Георги Господинов „Физика на тъгата“ спечели поредица от награди в Европа и в  България, а американците трябва да са готови за съвременния прочит на мита за Минотавъра, врязан в семейна сага“, така представя новото заглавие в каталога си Open Letter.” Както при книгите на Дейв Егърс, Том Макарти и Дубравка Угрешич, „Физика на тъгата“ те увлича в уникалната си структура, психологични терзания и удивителна история”,  допълват американските издатели.

Цената на книгата в Щатите ще е 14, 95 долара, а самата тя е анонсирана като финалист за престижните европейски призове „Стрега“ и „Грегор фон Рецори“, както и на най-големите отличия в България.

Оpen Letter е нестопански проект на Университета в Рочестър, насочен към повишаването на достъпа на американския читател до преводна литература от най-висок клас. Едва 10 книги на година излизат с логото на издателската къща – заглавия, които според редакционния екип са бъдещите класики.

Вторият роман на Господинов, след обралия овациите на критиците и на читателите „Естествен роман”,  излезе в България през 2012 г. в „Жанет 45” и веднага оглави класациите за най-продавани книги у нас. През следващата година творбата спечели наградата „Български роман на годината“. Сега по книжарниците се разпространява четвъртото издание на романа.

„Физика на тъгата“ е втората книга на Господинов, преведена зад Океана. През 2005 г. неговият „Естествен роман“ излезе в САЩ в превод на Зорница Христова

Георги  Господинов е почетен гражданин на Ямбол, роден е край Тунджа през 1968г. В Ямбол излезе дебютната му книга – стихосбирката „Лапидариум”. Той поне няколко пъти в годината се завръща в родното място, имал е гостувания в читалищата „Съгласие” и „Зора” , а във „Физика на тъгата” има страници за някои екзотични ямболски фигури, каквато е  Жулиета, позната и като сестра на друг легендарен образ – Гошо Центъра.

About the Author :