Постоянен арест за мъжа от Нови пазар, работил в нарколабораторията в “Топлофикация”

Ямбол, 5.08.2020

Бургаският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Ямбол, с което спрямо Валентин С. от гр. Нови пазар е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Мъжът е привлечен като обвиняем за това, че на 24 юли 2020 година в гр.Ямбол, ул.”Индустриална”№ 1 в триетажна масивна сграда на бивша “Топлофикация-Ямбол” ЕАД, без надлежно разрешително е държал високорисково наркотично вещество-коноп /марихуана/ с нетно тегло 8,761 кг. с неустановена концентрация на активното наркотично вещество тетрахидроканабинол, на стойност около 48 000лв., с цел разпространение. За това престъпление законът е предвидил наказание лишаване от свобода от две до осем години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

Според въззивния състав първоинстанционният съд правилно е приел, че са налице предпоставките за вземане спрямо обвиняемия мярка за неотклонение „задържане под стража“. От събраните до момента доказателствени материали – свидетелски показания, протоколи за оглед на местопроизшествие с изготвени фотоалбуми, писмени и веществени доказателства се обосновава разумно подозрение за авторство на деянието. В определението си апелативните съдии посочват, че за разлика от осъдителната присъда, която не може да почива на предположения, в това производство е достатъчно наличието само на обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението.

Правилна е и преценката за наличие на реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление с оглед данните за бягство на едно от съпричастните към престъпното деяние лица и предвиденото наказание за извършеното.

Разследването е в начален етап, предстои извършването на множество следствени действия, евентуално прецизиране на обвинението. Съдът отбелязва, че при промяна на установените факти и доказателства въпросът за адекватността на мярката за неотклонение може да бъде преразгледан.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

About the Author :

Leave a reply