Постоянен арест за кмета, опитал да пренесе 24 кг метаамфетамин през ГКПП – Лесово

По искане на Окръжна прокуратура –Ямбол, съдът задържа под стража Николай Попов (кмет на с.Топузeво, общ. Котел). Той е обвинен за това, че в 12.25ч. на 28.03.2016г., на ГКПП „Лесово“, с лек автомобил „Ауди“ А8, на трасе от Р. България към Р. Турция, направил опит, без надлежно разрешително, да пренесе високорисково наркотично вещество (24.162 кг. метаамфетамин), като деянието е останало недовършено поради независещи от дееца причини – престъпление по чл.242, ал.2, вр. чл.18, ал.1 от НК.
За престъплението е предвидено наказание „лишаване от свобода“ в размер от 10г. до 15г., „глоба“ в размер от 100 000лв. до 200 000 лв., като и конфискация в полза на държавата на превозното средство, с което Попов е пренасял наркотиците.
Наркотичните вещества са открити при извършена митническа проверка.
Според прокурора са събрани достатъчно доказателства за да бъде направено обосновано предположение, че Попов е извършител на престъпното деяние. Представителят на държавното обвинение бе категоричен, че Попов може да се укрие или да извърши ново престъпление, като тази възможност се обуславя от тежкото наказание, което е предвидено в закона за това престъпление.
Определението на Окръжен съд –Ямбол подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Бургас.

About the Author :