Постоянен арест за единия нападател над таксиметровия шофьор, надзор за другия

howard-promoПостоянен арест за единия от нападателите на таксиметров шофьор и надзор от инспектор от Детска педагогическа стая за другия е решението на Бургаския апелативен съд. Той е потвърдил определението на Ямболския окръжен съд за 18-годишния Симеон Димитров и изменил съдебния акт в частта му за непълнолетния Костадин Стоянов, на когото наложи мярка „надзор на инспектор при Детска педагогическа стая-Ямбол“.

Двамата са подведени под наказателна отговорност за това, че на 11 декември 2017 г. в Дражево, действайки в съучастие и като съизвършители, са се опитали да отнемат оборота от 31-годишния таксиметров шофьор Апостол Вълчев, като са употребили сила и заплашване – възпроизвели са изстрел с газов пистолет и въздушна пушка в гърба на пострадалия, заплашили са го с нож. Налице е опит за убийство, останало недовършено по независещи от тях причини.

Апелативният съд е преценил, че за Симеон Димитров има достатъчно данни, за да се обоснове предположение за авторство на грабежа и опита за убийство на таксиметровия шофьор. Става дума за тежко умишлено престъпление, което се наказва с лишаване от свобода. Съдът е преценил, че има реална опасност от укриване и извършване на друго престъпление.

Що се отнася до Костадин Стоянов Апелативният съд е преценил, че не е налице изключителен случай, който да налага момче на 14 г. да бъде задържано под стража. Предстоят експертизи, които да установят дали Костадин е разбирал свойството и значението на това, което върши и дали е могъл сам да ръководи действията си към момента на престъплението. Все още не е изяснен механизмът на престъпното деяние, което е вменено и на двамата обвиняеми. Въззивният състав е преценил, че най-подходящата мярка за Костадин Стоянов в случая е да бъде поставен под надзор на инспектора при ДПС -Ямбол.

Определението на Апелативен съд-Бургас е окончателно.

About the Author :