Посрещнахме лятото на тракийското светилище на Зайчи връх

DSC06632Все повече се увеличават ентусиастите, които се събират, за да посрещнат лятното слънцестоене на тракийското светилище на Зайчи връх в Националния археологически резерват „Кабиле”.  Събитието се организира от Националната астрономическа обсерватория и планетариум в Ямбол и Регионалния инспекторат по образование и е част от Парада на природните науки, който се провежда в два дни.

Въпреки облачното време и дъждовете мнозина се престрашиха да се качат на Зайчи връх, за да посрещнат лятното слънце. Целемонията беше организирана подобаващо с гайда и тъпан и с певица, която да посрещне с песен слънцето и с облечени в народни носии момичета, които с хляб и сол също един вид посрещаха слънцето. За всички желаещи имаше и безалкохолно шампанско.

DSC06561В началото директорът на Националната астрономическа обсерватория и планетариум Юлия Върбанова обясни смисъла на светилището. Тя разясни, че тракийското скално светилище при Зайчи връх е посветено на култа към слънцето и представлява древна слънчева обсерватория. Първият слънчев лъч в деня на лятното слънцестоене преминава през вдълбан в скалите улей и огрява образа на тракийската богиня Кибела, врязан в скалата. Така древните траки са разбирали, че идва време за жътва. През специални улеи слънцето огрява скалите и в дните на пролетното и есенното равноденствие. Тракийското светилище има и доказан геомагнитен ефект. Учени са установили, че ако 10-15 минути човек престои в улея между две скали се нормализира кървното му налягане и физическото му състояние.

DSC06649Изгревът на първия слънчев лъч край Ямбол трябваше да се случи в 5,36 часа, но слънчето успя да пробие облаците с  15-20 минути по-късно.

Традицията по посрещането на лятното слънцестоене става все по-популярна и привлича ентусиасти не само от Ямбол. Освен песните, с които беше посрещнато слънцето, имаше и танци под звуците на гайдата и тъпана. А всички, които се качиха на Зайчи връх, бяха заредени с енергия и надежда за по-добро.

DSC06584DSC06596DSC06602DSC06608DSC06611DSC06612DSC06622DSC06626DSC06639DSC06640 DSC06650DSC06615

About the Author :