Последователи на героя от „Опасен чар“, стават клиенти на Темида

dokum. prestt1Документните престъпления, за които се изисква известна доза въображение и находчивост, въобще не са чужди на част от живеещите в Тунджалъка, търсещи начин да изкарат пари по лесния начин. И докато някои от този род осъдени престъпници я карат по плоскостта на дребното и баналното, то други, с удивителното съчетание на фантазия и наглост, могат сериозно да съперничат на героя на Тодор Колев от филма „Опасен чар“.

В групата на баналните документни престъпления влизат, например, фалшивите

шофьорски книжки

и вписването на невярна информация в документи, попълвани в МВР, в които нарушителите декларират, че са ги изгубили или са им ги откраднали. Само за една година местните магистрати са постановили 7 присъди за документни престъпления, свързани с шофьорски книжки. Последната е от 9 януари тази година. Човек с инициали Д.С.Д., е признат за виновен, че в декларация вписал да я е изгубил, докато книжката му всъщност е отнета от областната дирекция  на МВР в Монтана за административно нарушение. Въпросната лице е наказано за това с глоба от 1000 лева. Очевидно съдът мери с различен аршин, след като за същата лъжа с разлика, че книжката му е взета в Карнобат, друг наш съгражданин е глобен само с  300 лева по дело, приключило на 3 декември миналата година. Вариациите по темата са различни – един декларирал, че си е загубил документа за шофиране в Гърция, а се оказало, че в южната ни съседка всъщност са му я отнели за нарушение, други са ползвали фалшиви свидетелства за правоуправление… Най-сериозната присъда в подобни случаи е една година и 6 месеца условно за фалшива книжка.

Относително чести са и документните престъпления, свързани с

договори за мобилни услуги

Така например Р.В.И. е осъден на 22 март тази година за това, че като длъжностно лице в Ямбол е съставил фалшив договор за мобилни слуги на чуждо име. Получил наказание 10 месеца пробация. При този род престъпления до присъда по правило се стига по силата на споразумения , вероятно защото фактите са съвсем безспорни – фалшивият документ сам говори за себе си. В друг подобен случай обаче се стигнало до там съдът да не одобри споразумението между прокуратурата и подсъдимия и да завиши неговата тежест – двете страни са се споразумели за година и половина условно, съдът е завишил на 2 години и половина условно, като прибавил и среща с пробационен служител, и задължителна регистрация по настоящ адрес. И това съвсем не е случайно – осъденият Ж.Н.Т. в продължение на две години и половина в качеството си на длъжностно лице в магазин на Теленор е съставял неистински документи, като им придавал вид, че изхождат от различни лица. Така цели 19 пъти е нарушил закона.

Понеже се отнася до измама, свързана с разколебаване на общественото доверие в добрите каузи, измамата, отнасяща се

фалшиво спонсорство

,поставям сред най-лошите. Тъкмо такъв е случаят на С.Г.В., който преди около година е осъден на 3 години и 4 месеца (присъдата е за 5 г., но е намалена с 1/3) първоначален строг затвор за това, че в периода от октомври 2014 г. до 28 август 2015 г. е заблудил 5 човека, че събира пари за подпомагане на спортни отбори, турнир за провеждане на математическо състезание и за ремонт на ученически автобус. Продължаваното престъпление е извършено в  условията на опасен рецидив. Някои от измамените е успял да излъже по няколко пъти –  общо е лъгал и мамил цели 14 пъти. Сумите, които успявал да изкопчи на веднъж, са сравнително малки – от 40 до 200 лева, общата стойност на щетата е 4 981 лева. Ходел по офисите на фирми, веднъж събирал пари за баскетболни топки, друг път – за крос „Диана“, трети път – събирал пари, за да може спортен клуб да си плати сметките за тока. Представял се, че е човек от областната администрация, за треньор по спортна акробатика. В един случаите измислената история гласяла, че бус с ямболски деца се е повредил в Черна гора и трябват 600 лева за ремонта и придвижването му до Ямбол. Представял се с чуждо име и с преправен глас по телефона. Винаги обещавал, че по-късно ще представи документ за спонсорството, подписвал е и касови ордери. Понякога обаче подценявал нарочените за жертви. В един случаите кандидат-спонсорът се усъмнил и не платил, защото знаел, че крос „Диана“ се провежда през ноември, а измамникът му искал пари през април. Престъпникът е заловен, когато искал пари за състезание по математика. Лицето, което трябвало да бъде ужилено, се усъмнило, направило проверка и разбрало, че никакво математическо състезание не се задава. Тогава измамникът бил извикан в офиса уж да получи парите. В присъствието на двама цивилни полицаи той взел банкнотите и се подписал с фалшиво име, след което, разбира се, бил закопчан.

С горчив привкус, понеже в крайна сметка е прекратено, заради изтекла давност,  е дело за документна измама, свързана със

строителството

Решението на съда е от 20 юни миналата година. В далечните 1995-2003 г. подсъдимият А.Х.П., за да набави имотна облага от 134 812 820 неденоминирани лева  и 28 003 деноминирани лева, е заблуждавал 9 лица от Ямбол, Симеоновград, с. Тенево, с. Синапово, с. Скалица, с. Кукорево, с. Роза и с.Челопеч, Софийско, че ще построи жилищна сграда и ще им предаде собственост върху апартаменти, прилежащи помещения и гаражи. Подсъдимият е сключвал договори, без да има нужните средства, техническа подготовка и възможност за строителството, а в повечето случаи нямал и разрешения за строеж. Делото е връщано от съда на прокуратурата за отстраняване на съществени нарушения, а в решението е посочено, че 15-годишната давност е изтекла още през 2014 г.

И измама с европейски проект

,макар и с кокошкарско измерение, не е подминала местната Темида. От 30 юни 2016 г. е съдебното решение, което осъжда на 10 месеца условно В.К.Ш. и 5 месеца условно А.А.А. Първият е съставил 3 неверни фактури за купуване на бои, цимент, тухли, вар, щепсели, контакти и пр. на стойност 4 085 лв. на името на ЦОПСИ по проект за център за подкрепа на малки деца в риск по договор между неправителствената организация и социалното министерство. Второто лице е съставило фалшиви 12 форми са отчитане на социалната услуга „помощ вкъщи от домашен майстор“ и разписвало различни потребители на услугите.

И една типично нашенска

измама, свързвана с ремонти

у дома или по блока, се среща в аналите на ямболския съд. Четири пъти успял да се отвори парашутът на мъж с инициали С.П.С., който ходил из различни квартали и по различни улици и убеждавал жертвите си, че ще извърши ремонта, но му трябва авансово плащане. Веднъж взел 500 лева за външна изолация на апартамент, друг път – 400 лв. за измазване на тераса, третия път поискал 300 лв. за ремонт пак на тераса, но му дали само 50 лв. Последния път взел 200 лв. авансово, за да ремонтира фасадата на входа. Успявал да спечели доверието на жертвите си, защото преди това се явявал пред същите хора с истински майстор, но авансовите плащания прибирал, след като вече не бил на работа при строителя. Една година условно с 3 г. изпитателен срок е присъдата, която получил на 8 юни миналата година.

Вероятно има много, все тежки и непоклатими юридически доводи за обратното мнение, но моето съвсем човешко усещане е, че леко, твърде леко се разминава на измамниците. Сляпата Темида на един размаха пръст, на друг се понамръщи, а трети шляпва изотзад да си върви по живо по здраво, че минало много време. Само един ефективно осъден, защото е закоравял в измамите и то по изискване на закона му се намаля с една трета наказанието, пък като се приспаднат и 6-те месеца предварителен арест – едно няма нищо му остава. При такова положение на нещата човек неволно започва да си мисли, че не само добрият минава за глупав понякога, но и спазващият законите.

                                                                                                                                                                                          Светлана Чамова

About the Author :

Leave a reply