Последно стиковане на институциите преди старта на учебната година в Ямболска област

Ямбол, 10.09.2020 г.

В голямата зала на община Ямбол се проведе  последното за учебната 2019 – 2020 година работно съвещание с директорите на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, организирано от Регионално управление на образованието – Ямбол. На срещата присъстваха кметът на община Ямбол Валентин Ревански, областният управител на Ямболска област Димитър Иванов, Стойко Стойков, началник на Регионално управление на образованието – Ямбол, председателят на Общински съвет Ямбол Антон Шиков, заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов, Кольо Пехливанов, главен експерт в отдел „Хуманитарни дейности“ в община Болярово, Добринка Ангелова, началник отдел „Образование” в община “Тунджа”, инспектор Иван Караманолов, представител на Областна дирекция на МВР, главен инспектор Иван Динев от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Милена Янъкова, директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ и Митко Филипов, директор на секретариата на ОС на БЧК-Ямбол.

Валентин Ревански изтъкна, че обстановката е трудна, но учителите трябва да продължават да вършат своите задължения. „Всеки знае каква е тежестта на образованието във всяка държава. За мен то е един от основните стълбове на всяка страна, защото няма по-голям капитал от образованите хора, а най-опасно е обратното – неграмотността и необразоваността. Аз съм убеден във вашия професионализъм, може би е необходимо по-голямо настояване към родители и ученици да бъдат съпричастни към образователния процес, който водите. Пожелавам още по-добри резултати за учениците от областта през тази учебна година. Не трябва да се делим на общини – Ямболска област е нашият дом и всички трябва да работим в една посока – по-добро образование.“, каза кметът.

Стойко Стойков подчерта, че през март образователната система е била поставена пред необичайно предизвикателство – учебни занятия от разстояние в условията на извънредно положение и пандемия. Той анализира резултатите от проведеното национално външно оценяване в седми клас и държавни зрелостни изпити в дванадесети клас в Ямболска област през учебната 2019 – 2020 година и отчете по-добри резултати спрямо предходната учебна година.

Главен инспектор Иван Динев от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ припомни на директорите основните изисквания, които се отнасят за спазване на пожарната безопасност в училища и детски градини.

Митко Филипов изтъкна сътрудничеството на БЧК с учебните институции и увери присъстващите, че доброволците на организацията са винаги готови да оказват помощ.

Директорите договориха начина на общуване с представителите на РЗИ – Ямбол в условията на очаквано повишаване на случаите на коронавирус. Д-р Калчева от РЗИ – Ямбол обясни, че е необходимо веднъж в седмицата училищата да дават справка за отсъстващите ученици със симптоми на коронавирус, но се оказа, че това е сериозно предизвикателство за учителите, защото явно връзката отсъстващ ученик, родител и учител не е толкова лесна. От своя страна директорите настояха да получават навременна информация за поставени под карантина ученици, за да могат да реагират своевременно.

Директорката на Професионалната гимназия по икономика благодари на ръководството на община Ямбол, че е успяло да издейства спирка за училището в едната посока, но изтъкна, че в обратната учениците срещат голям проблем, защото от малко повече от година автобусите не спират и се налага близо 300 деца да вървят до следващата спирка, което крие опасност за тях заради високите скорости, които развиват превозните средства по трасето.

About the Author :

Leave a reply