Последна среща по проект „Работа в Европа – умения за успех”

7676Някъде бях чела, че на дълъг път може да тръгнеш и сам, но сериозната работа може да свършиш добре само с верни приятели. Провереното в работата и годините партньорство по проект „Работа в Европа-умения за успех” е на път да приключи. От 26 до 31 март беше осъществена четвъртата, последна среща на ученици и учители в гр. Ахаус на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия.

За двете години на проекта, в него взеха участие 19 ученици от различни паралелки и специалности: „Икономическа информатика”, „Митническа и данъчна администрация”, „Оперативно счетоводство”, „Банково дело”. Някои от участниците се включиха в две от четирите работни срещи.

С пословичната германска точност протече организацията на последния проектен етап.

safe_image-1Не бе допусната и минута закъснение в работните ателиета, пътуванията и развлекателните мероприятия, за което допринесоха с отговорно отношение всички ученици от Германия, Франция, България, Испания, Румъния и Хърватия. Удоволствие и сигурност за бъдещето будеха отношението  към поставените задачи и отличната предварителна подготовка на амбициозните и мотивирани млади хора.

След като в предишните срещи участниците се запознаха с индустриалното минало на своите и на партньорите страни, с производствата на редица Отговорни предприятия, с критериите за назначаване на работа, в последната седмица на март, те имаха нелеката задача да се представят на интервю за работа. Преди това, сами определиха въпросите, които биха задали на бъдещите си работодатели, написаха автобиографиите си и мотивационни писма за съответните работни позиции, изгледаха и проучиха немалко видеоматериали по темата.

В определения ден, представители на три предприятия в Ахаус, /Volksbank, Pietsch, ShowWare/,

направиха презентации на своите дейности и проведоха реални интервюта за работа с определените кандидати. Всеки ученик беше избрал предварително за коя от свободните позиции да кандидатства като „досиетата” бяха разгледани от работодателите.

В групата на кандидатите за работа в предприятие Pietsch, безапелационно беше „назначена” Василена Георгиева, ученичка от 11в клас на ПГИ. Отлично се представиха и учениците от 10б клас, Мартина Казакова и Михаел Тодоров. Останалите участници: Ваня Танева/10б/, Никола Тодоров и Стефан Димитров/10а/, се вписаха уверено и с изключителна отговорност в работните ателиета и контактите с чуждестранните участници. Шест международни групи трябваше да създадат сценарий за филм по темата „ интервю за работа”.

Полезна и ориентираща беше лекцията на г-жа Соня Хюлс, експерт по поведение и етикет. Демонстрациите на добри и лоши примери в нейната презентация дадоха насоки за успех на бъдещите кандидати за работа.

Забележителни впечатления създаде посещението на компания TobitSoftware, която показа новите си продукти в областта на високите технологии.

Много сърдечно беше посрещането в кметството на Ахаус, където седнали на банките на местните депутати, учениците изгледаха с интерес презентацията за града и условията на живот в региона.

Пътуванията до планинската местност Dörenthe, забележителното курортно градче Текленбург дадоха възможност на учениците да общуват на лични теми и да станат добри приятели.

Екскурзията до Кьолн и величествената катедрала, лекцията в Историческия музей и свободното време за разходка по брега на Рейн и оживената търговска част, бяха вълнуващи преживявания.

В предиобеда на последния ден от динамичната седмица, учениците трябваше да прегледат и подготвят за печат сценариите, както и да изберат по един за всяка страна, върху който да работят за кулминацията на проекта.

Румънските партньори показаха издадените от тях, но съвместно създадени календар и речник на термини, използвани по основната тема на проекта.

Учениците и учителите присъстваха в учебни часове по икономика, математика, немска литература, английски език.

Последният следобед участниците прекараха в Мюнстер, голям град на провинцията, опознаха историческото му минало, а жителите му на велосипеди показаха как се борят срещу замърсяването на въздуха и стреса.

 

Мариана Цонкова-преподавател по френски език в ПГИ „Г.С.Раковски”

About the Author :

Leave a reply